NEMCI ODLUČILI DA STANU NA PUT TEORIJAMA ZAVERE: Imaju dokaze o nastanku koronavirusa! Ovo će zapušiti usta mnogima
Naprotiv, i američki direktor tajnih službi, kojem je podređeno svih 17 američkih tajnih službi, Foto: EPA/NEIL HALL / POOL, Ilustracija

koronavirus

NEMCI ODLUČILI DA STANU NA PUT TEORIJAMA ZAVERE: Imaju dokaze o nastanku koronavirusa! Ovo će zapušiti usta mnogima

U jednom izveštaju saveza tajnih službi pet velikih zemalja u kojima se govori engleski (SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, nazvanih „Five Eyes") govori se o nepoznatom virusu slepog miša iz Kine

Objavljeno:

Već danima se šire senzacionalističke vesti o saznanjima tajnih službi o koronavirusu. Je li to još jedna teorija zavere?

Šta stvarno stoji u novim dokumentima tajnih službi, pita se "Dojče vele".

U jednom izveštaju saveza tajnih službi pet velikih zemalja u kojima se govori engleski (SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, nazvanih „Five Eyes") govori se o nepoznatom virusu slepog miša iz Kine o kojem su istraživanja sprovođena u kineskom Vuhanu.

Taj izveštaj tajne službe dostavljen je australijskom listu Dejli telegraf. Nakon njegovog objavljivanja uvećan je broj napisa o "virusu koji je stvorio čovek u laboratoriji u Vuhanu". Osim toga se kaže da je svet izgubio dragoceno vreme u borbi protiv virusa jer je Kina skrivala informacije. Takve optužbe nije izgovorio samo američki predsednik Donald Tramp nego su tako pisali i neki nemački tabloidi. Radi li se stvarno o gigantskom skandalu?

Najpre ono najvažnije: koronavirus nije veštački stvorio čovek niti je planski pušten u svet. Za besmislice takve vrste, za koje teoretičari zavere širom sveta podgrevaju slične neodržive tvrdnje kao i za poreklo virusa HIV osamdesetih godina, nema nikakvog dokaza u izveštaju tajnih službi.

Naprotiv, i američki direktor tajnih službi, kojem je podređeno svih 17 američkih tajnih službi, objavio je saopštenje za medije u kojem objašnjava: kao ni većina naučnika ni američke tajne službe nemaju nikakvog razloga za pretpostavku da je kovid 19 stvorio čovek ili ga genetski modifikovao. Istovremeno američke tajne službe i dalje istražuju da li je virus na ljude prešao sa životinja ili je prilikom neke nesreće izašao iz laboratorije u Vuhanu.

Ovim saopštenjem, koje je prošlog četvrtka objavio bivši američki ambasador u Berlinu, poznat po nediplomatskim izjavama, a koji je novi koordinator tajnih službi u Beloj kući, Ričard Grenel, američke tajne službe su učinile upravo senzacionalni izuzetak od pravila da ne komentrišu aktuelne događaje.

Samo nekoliko dana nakon ovog službenog saopštenja objavljen je članak u australijskom Saterdej telegrafu. Ni tu u izveštaju, koji očito potiče od australijske tajne službe ASIS, nema nikakvih dokaza da je pandemiju korona virusom izazvao čovek.

Bez sumnje, najuzbudljiviji aspekat izveštaja australijske tajne službe, koji je do sada zapostavljan, predstavljaju informacije o istraživanju koronavirusa. Jer, već gotovo 15 godina, piše Saterdej telegraf, jedan kineski tim virusologa pod vođstvom dr Šija Zenglija, direktora Centra za infektivne bolesti Instituta za virusologiju u Vuhanu, bavi se istraživanjem koronavirusa koji se pojavljuju kod slepog miša. Takvih virusa ima preko 5.000 vrsta, od kojih je dr Ši istraživao najmanje 50. Ali to nije bio nikakav kineski tajni projekat. Tim naučnika je sarađivao na primer s laboratorijom za zdravlje životinja "Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” CSIRO u Australiji. Dr Ši i njegov saradnik Peng Džou proveli su tamo više godina. Partner u istraživanju bio je i Univerzitet Severne Karoline u SAD.

Cilj istraživanja bio je da se izoluju virusi koji se pojavljuju kod slepog miša i proveri mogu li oni da pređu na čoveka. U novembru 2015, dakle, skoro tačno četiri godine pre izbijanja sadašnje pandemije, studija doktora Šija sa Univerziteta Severne Karoline došla je do rezultata da bi virusi slični SARS-u mogli da pređu sa slepog miša na čoveka i da protiv toga nema leka. Godine 2019. su kroz njihovu sledeću studiju došli do zaključka: „Vrlo je verovatno da će buduće zaraze koronavirusima poput SARS ili MERS da potiču od slepog miša i da je velika verovatnoća da će se to dogoditi u Kini.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.