KORONAVIRUS JE MUTIRAO! Novi soj se zove Spike D614G, širi se po Evropi i OPASNIJI JE od starog!
Gde god da se pojavio vrlo brzo je postao dominantan, Foto: AP, Ilustracija

OPASNO

KORONAVIRUS JE MUTIRAO! Novi soj se zove Spike D614G, širi se po Evropi i OPASNIJI JE od starog!

Novi soj, koji je nazvan "Spike D614G", u Evropi se širi najmanje od sredine februara

Objavljeno: 18:05h

Strahovi da bi koronavirus mogao mutirati u opasniji soj bili su opravdani, jer su istraživanja utvrdila da je novi, zarazniji soj SARS-CoV-2 postao dominantan oblik širom sveta.

Novi soj, koji je nazvan "Spike D614G", u Evropi se širi najmanje od sredine februara, a tokom meseca marta postao je dominantan oblik. On je daleko zarazniji od prvobitnog soja koji je nastao u Vuhanu, iz još nepoznatih razloga.

Gde god da se pojavio vrlo brzo je postao dominantan, a u nekim zemljama je postao jedini uobičajeni soj u roku od nekoliko nedelja. U radu se napominje da mu je brzo širenje koronavirusa u globalu pružilo „dovoljno mogućnosti da prirodna selekcija deluje na retke, ali povoljne mutacije“.

Pored toga, ako se virus ne ugasi tokom toplih letnjih meseci, ništa neće zaustaviti njegovo mutiranje u sve više i više sojeva.

Istraživanje, koje je sproveo zajednički američki i britanski tim na čelu sa Nacionalnom laboratorijom iz Los Alamosa, objavljeno je uoči stručnog pregleda kao „rano upozorenje“ drugim istraživačima.

U ovom trenutku, naučnici koji proučavaju koronavirus širom sveta analiziraju genetski niz starijeg soja, i zato je presudno da oni sarađuju sa tim timom kako bi dobili najnovije informacije.

"Ne možemo sebi dozvoliti da ostanemo zaslepljeni dok premeštamo vakcine i antitela u klinička ispitivanja", rekla je vodeća autorka dr Beti Korber, poznata po svom radu na HIV-u. Budući da rad još nije recenziran, on je objavljen na mreži na serveru BioRkiv. Međutim, reputacija uključenih naučnika sugeriše da su nalazi zdravi i da ih treba shvatiti sa najvećom ozbiljnošću - izveštaj je dugačak 33 stranice. "Ovo je teška vest", rekala je Korber o nalazima.

Naučna metodologija uključivala je računarsku analizu preko 6.000 sekvenata DNK koronavirusa prikupljenih iz celog sveta. Iako napominju da je „uočena raznolikost među pandemijskim SARS-CoV-2 sekvencama mala“, u Spike proteinskim sekvencama nije bilo manje od 14 različitih mutacija, samo jedna od njih je soj koji je sve zabrinuo.

Ovo je soj sa mutacijom D614G, koji verovatno izaziva povećanu zaraznost. Mutacija utiče na 'Spike proteine' na spoljnoj strani virusa, koji omogućavaju virusu da napadne ljudske ćelije. Iz tog razloga, ovi šiljci do sada su bili glavna meta onih koji pokušavaju da dizajniraju vakcine ili antivirusne lekove za borbu protiv virusa. Trenutno je u razvoju najmanje 62 vakcine, a većina njih je fokusirana na Spike proteine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.