ZA OVE ŽIVOTINJE JE KORONAVIRUS NAJOPASNIJI: Mogle bi da IZUMRU jer su previše slične nama!
Mnogi zoo vrtovi su zatvoreni, Foto: EPA / FILIP SINGER

u opasnosti su

ZA OVE ŽIVOTINJE JE KORONAVIRUS NAJOPASNIJI: Mogle bi da IZUMRU jer su previše slične nama!

Vodeći naučnici upozorili su prošlog meseca da Kovid-19 predstavlja "egzistencijalnu pretnju" za primate

Objavljeno:

Gorile dele 98 odsto DNK sa čovekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posledicama, pokazuju najnovija istraživanja, koja upozoravaju na posledice Kovid-19 pandemije po ove životinje.

Vodeći naučnici upozorili su prošlog meseca da Kovid-19 predstavlja "egzistencijalnu pretnju" za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude "događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja", piše Gardijan.

U skladu sa tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u kojem živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna.

Obustava ekoturizma tokom pandemije koronavirusa takođe značila da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednica, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

"Zabrinuti smo", kaže Bašir Hangi, portparol Ugadske uprave za divljinu, državnog tela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova.

"Ako se ovo nastavi, definitivno čhe se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje", prenosi britanski list.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.