SOK KOJI SVI DOBRO ZNAMO NASTAO JE U NACISTIČKOJ NEMAČKOJ: A tek da čujete od čega je tada pravljen!
Ilustracija, Foto: Profimedia

istorija čuvenog brenda

SOK KOJI SVI DOBRO ZNAMO NASTAO JE U NACISTIČKOJ NEMAČKOJ: A tek da čujete od čega je tada pravljen!

Da li biste verovali da je prva flaša Fante napravljena od ostataka hrane? Ili da je to izumljeno u nacističkoj Nemačkoj?

Objavljeno:

Fanta je jedno od najpoznatijih gaziranih pića na svetu.

Ali da li biste verovali da je prva flaša Fante napravljena od ostataka hrane? Ili da je to izumljeno u nacističkoj Nemačkoj?

Započelo je 1923. godine, kada je Robert Vudruf izabran za predsednika kompanije Coca-Cola. Imao je velike snove o proširenju marke i njenom globalnom dometu. Međunarodna potražnja za Coca-Colom bila je relativno mala.

Ali pod vođstvom Vudrufa, kompanija je osnovala Odeljenje za spoljne poslove, kasnije poznato pod nazivom Coca-Cola Export Corporation. Osnovali su zvanične fabrike za flaširanje u preko 27 zemalja i omogućili Coca-Coli da nadgleda sve njih. Dok je Coca-Cola pružala aromatizaciju, svaka zemlja je obezbedila sopstvenu opremu za flaširanje i šećer za sopstvenu proizvodnju.

Coca-cola se proširila širom Evrope, pa je na kraju stigla i do Nemačke. Amerikanac Rej Rivington Pauers postavljen je na čelo nemačke podružnice. Bio je harizmatičan lik i odličan prodavač, koji je potencijalnim klijentima često obećavao da će biti bogati i imati vile na Floridi, a zbog toga je prodaja naglo skočila.

Ali uprkos Pauersovoj lukavoj prodaji, nije se brinuo za detalje finansijskog knjigovodstva i često je ostavljao račune neplaćene i bankovne izvode neotvorene. Kao rezultat toga, nemačka podružnica je bila na ivici propasti. Tada je 1933. Adolf Hitler došao na vlast i počela je vladavina Trećeg rajha, što je označilo novu eru za Nemačku i za Coca-colu.

foto: Profimedia

Onda je na čelo podružnice u Nemačkoj došao Maks Kit. Sa procvatom nemačke ekonomije preduzeo je mere kako bi piće plasirao radnim ljudima svoje zemlje. U to vreme je to značilo ponovno uspostavljanje reputacije Coca-Cole - ne kao američke ikone, već kao brend pogodan za nemačku potrošnju.

Uprkos tome što se sam nikada nije pridružio nacističkoj stranci, Kit je bio spreman da sarađuje sa Trećim rajhom kako bi kompanija ostala uspešna.

Onda je počeo Drugi svetski rat i SAD su proglasile Nemačku za neprijatelja. Dok druge multinacionalne kompanije koje posluju u Nemačkoj u to vreme nisu bile u stanju da proizvode, Kit je bio odlučan da još uvek nešto proizvede. Tako je doneo taktičku odluku.

Nadgledao je stvaranje isključivo nemačkog bezalkoholnog pića. Ovaj proizvod je napravljen od ostataka drugih prehrambenih industrija, uglavnom od ostataka sa proizvodnih tržišta. Obično je to bila voćna kaša, poput jabučnih vlakana od presovanja jabukovača i surutke.Bilo je svetlo bež boje. Kit je zatražio od svog prodajnog tima da istraže svoje fantazije i izmisle ime, pa piće ubrzo kršteno ... Fanta. Ime je bilo hit, kao i prodaja.

Verzija napitka kakvu poznajemo danas, postepeno se razvila od srodnog brenda, Fanta Orange, koji je u Italiji predstavljen 1955. Ovaj novi napitak je jarke narandžaste boje i proizveden je koristeći lokalne sastojke citrusa, za razliku od prehrambenih ostataka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Business insider)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.