ZAVRŠIO NA RESPIRATORU U BERGAMU, KADA SE PROBUDIO BIO JE U DRUGOJ DRŽAVI: Priča Italijana koji je ozdravio je LUDA
Ilustracija, Foto: EPA / Tamas Kovacs

ŽIVOT PIŠE DRAME

ZAVRŠIO NA RESPIRATORU U BERGAMU, KADA SE PROBUDIO BIO JE U DRUGOJ DRŽAVI: Priča Italijana koji je ozdravio je LUDA

I prvi put nakon 12 godina razgovarao je s ćerkom s kojom je izgubio kontakt nakon razvoda od supruge

Objavljeno:

Spojen na respirator u italijanskom Bergamu, probudio se - začuđen, ali oporavljen od Covida-19 - u bolnici nemačkom Bohumu.

I prvi put nakon 12 godina razgovarao s ćerkom s kojom je izgubio kontakt nakon razvoda od supruge, koji je zahladio odnose u porodici. To je priča o 65-godišnjem Italijanu, koju je novinarima lista Corriere della Sera ispričala njegova 38-godišnja ćerka Stefania.

- Sada shvatam da ponekad treba udariti o dno kako bi se krenulo ispočetka. Toliko je porodica razorio ovaj virus. Ali to, kako je nas poštedio, je jedno čudo - kaže Stefania, majka troje dece od 2, 4 i 8 godina, koje njen otac, njihov deda, nije nikad ni upoznao.

Njen otac Klaudio Facoeti je penzionisani učitelj gimnastike iz mesta Curno, predgrađa Bergama. Početkom marta zaražen je koronavirusom, a 19. marta komšije su se zabrinule jer ga nisu videli nekoliko dana, pa su mu pozvonili na vrata.

Klaudio Facoeti jedva je otvorio i srušio se pred njima. Čim je prebačen u bolnicu, odmah je intubiran i uspavan opštom anestezijom. Karabinjeri su obavestili njegovu ćerku šta se dogodilo, no Stefania nije imala priliku da razgovara s ocem u tim kratkim trenucima do priključivanja na respirator.

Bolnica u Bergamu bivala je sve više preopterećena, njegovo se stanje nije poboljšavalo i jednog dana Stefaniji su javili da postoji mogućnost da njen otac bude prebačen na dalje lečenje u Nemačku. Nemačka je, u duhu evropske solidarnosti, ponudila pomoć i tih je dana 45 pacijenata na respiratorima prebačeno iz italijanskih bolnica u nemačke. Vazdušni most uspostavljen je posebno opremljenim vojnim avionima.

- Kad su mi rekli za to, bila sam uplašena. Nisam dotad nikad čula za takve transfere u inostranstvo i bojala sam se da ću opet izgubiti kontakt sa svojim ocem - kaže ćerka.

foto: Profimedia

Od 45 pacijenata, desetoro ih je preminulo, piše Corriere della Sera, dvoje među njima bili su iz Bergama. Ali svi ostali su se oporavili u nemačkim bolnicama, mnogi do te mere da su mogli biti prebačeni natrag u Italiju, gde se nastavljaju oporavljati u svojim kućama ili staračkim domovima.

U bolnici u Bohumu, u kojoj je respirator održavao na životu Klaudija Facoettija, medicinsko osoblje govori puno jezika, među radnicima je zastupljeno 70 zemalja sveta, pa se brzo našla i neurološkinja iz Milana koja je svakodnevno telefonirala ćerki gospodina Facoetija i obaveštavala je o svemu.

Jedan oporavljeni italijanski pacijent koji se vratio iz te bolnice u Bohumu došao je na ideju da se za Facoetija pripremi iznenađenje kad se probudi: Bohum nije daleko od Dortmunda i u bolnici mnogi lekari i medicinske sestre navijaju za Dortmund, pa se dobro sećaju i utakmica s Atalantom, i ideja je bila da se Facoeti probudi s pogledom na zastavu crnoplavih iz Bergama. Ali u razgovorima neurološkinje i ćerke ispostavilo se da ideja možda nije dobra jer je Klaudio Facoeti navijač Juventusa.

Probudili su ga prošle nedelje. Otac i ćerka čuli su se nakon 12 godina.

- Rekao je par reči, još uvijek s teškim naporom, pretpostavljam da je bio jako iznenađen što se budi u Nemačkoj. Ali bio je to prekrasan i jako emotivan trenutak. Mnoge stvari u životu se rade zbog ponosa ili ogorčenosti, ali to nije vredno toga. Želim ovo da vidim kao znak novog početka, koji nam omogućuje da izgradimo ponovo naš odnos. I koji njemu omogućuje da se vrati tome da bude otac i, konačno, deda - zaključuje Stefania u članku objavljenom u nedeljnom izdanju Corriere dela Sera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.