KORONAVIRUS SE PRENOSI I KLIMA UREĐAJIMA? Slučaj iz jednog restorana u Kini je veliko upozorenje za sve!
Da li su klima uređaji opasni?, Foto: Shutterstock

ovo moramo znati

KORONAVIRUS SE PRENOSI I KLIMA UREĐAJIMA? Slučaj iz jednog restorana u Kini je veliko upozorenje za sve!

U spomenutom je članku analiziran incident koji se u januaru zbio u restoranu u kineskom gradu Guangžuu u koje je došla porodica iz Vuhana

Objavljeno:

Članak koji će biti objavljen u časopisu Emerging Infectious Diseases (hrv. nadolazeće zarazne bolesti) koji izdaje američka federalna zdravstvena agencija Centri za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da se koronavirus u jednom kineskom restoranu s jedne osobe proširio na njih drugih devet zahvaljujući sistemu za klimatizaciju, prenosi Daily Mail.

Međutim, niko od ostalih 81 posetilaca restorana nije zaražen koronavirusom.

U spomenutom je članku analiziran incident koji se u januaru zbio u restoranu u kineskom gradu Guangžuu u koje je došla porodica iz Vuhana.

Naučnici kažu da je jedan član te porodice bio zaražen, ali da nije imao nikakvih simptoma te da je nakon nešto manje od dve nedelje devet osoba iz tog restorana obolelo od Covida-19. Među njima su bili članovi porodice iz Vuhana te još dvije grupe koje su sedele za stolovima pored.

Stolovi za kojima su sedele osobe koje su se zarazile nalazili su se na metar udaljenosti od stola za kojim je sedela porodica iz Vuhana, a naučnici dodaju da restoran nema prozore.

U članku stoji da se zaraza restoranom najverovatnije proširila kapljičnim putem.

No, kako kapljice koje čovek proizvede disanjem, pričanjem, kijanjem i kašljanjem u vazduhu ostaju jako kratko i prevale relativno malu distancu, naučnici su zaključili da je sustav za klimatizaciju virus proširio restoranom.

- Kako bi se sprečilo širenje virusa u restoranima, preporučujemo da se osnaže sistemi za regulisanje temperature, poveća udaljenost između stolova i poboljša ventilacija - stoji u članku.

Ovaj članak dolazi u trenutku kada ne postoji konsenzus oko toga kada bi se restorani i kafići ponovno mogli otvoriti.

Profesor zaraznih bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Vanderbilt Vilijam Šafner rekao je da istraživanje može poslužiti kao pogled u potencijalnu budućnost ugostiteljstva.

- Mi ćemo se ponovno otvoriti. No to treba da uradimo postepeno u fazama. Jedna od tih faza uključuje ograničeni rad restorana i popunjavanje istih do pola kapaciteta - rekao je Šafner.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.