On je slep i ima neverovatan talenat: Razlikuje preko 3.000 zvukova ptica (FOTO)
Foto: Reuters

ZNA SVAKI TON

On je slep i ima neverovatan talenat: Razlikuje preko 3.000 zvukova ptica (FOTO)

Sposobnost da prepozna i snimi zvukove prirode pružila mu je mogućnost da dobije posao u snimanju dokumentarnih zvučnih zapisa
Objavljeno: 15:48h

Huan Pablo Kulaso, slep od rođenja, nikada nije video pticu, ali je u stanju da prepozna više od 3.000 zvukova ptica i da razlikuje više od 720 vrsta. Da ima apsolutni sluh 29-godišnji mladić iz Urugvaja shvatio je kada je bio dečak, bacajući kamenčiće u reku. Znate li za šta je skraćenica S.O.S? Sto posto grešite! (FOTO) Mogao je ocu da kaže koji je ton napravio svaki kamen kada je udario u vodu. Otac mu je kasnije čitao o pticama iz enciklopedije koja je imala i audio kasetu sa njihovim pevanjem. - Tada sam shvatio da mogu da zapamtim ptice po njihovim zvukovima - kaže je Kulaso.

foto: AP
Apsolutni sluh je redak talenat koji ima jedan od 10.000 ljudi, kaže Kulaso, dodajući da je Volfgang Amadeus Mocart jedan od njih. Kada je bio tinejdžer, jedan ornitolog mu je dao snimač i u tom trenutku je, kako kaže, osetio da je to oduvek radio a da nije ni znao. Od tada snima i uči iz zvukova prirode.
foto: AP
Nedavno se vratio sa dvomesečnog putovanja Antartikom, gde je snimao zvukove na najhladnijem, najdivljijem i najmisterioznijem kontinentu Zemlje.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.