OVE DEVOJKE SE PLAŠIO HITLER LIČNO: Ubijala je naciste KAO BUBAŠVABE, njeno ime se i danas izgovara s poštovanjem!
Zinaida Portnova, Foto: Twitter printscreen

velika zina portnova

OVE DEVOJKE SE PLAŠIO HITLER LIČNO: Ubijala je naciste KAO BUBAŠVABE, njeno ime se i danas izgovara s poštovanjem!

U jednom od svojih najlegendarnijih napada, otrovala je stotine nacista infiltrirajući se u njihov logor kao kuhinjska pomoćnica

Objavljeno:

Zinaida Portnova bila je obična tinejdžerka u Belorusiji, ali kada su nacisti napali 1941. godine, postala je smrtonosna sovjetska borkinja otpora kojoj će pripasti najviša čast nacije.

Za manje od tri godine, mlada borkinja unapređen je od širenja propagandnih letaka do oružanih i sabotažnih napada protiv Nemaca.

Portnova je u svojim tinejdžerskim godinama obavljala jednu misiju za drugom. U jednom od svojih najlegendarnijih napada, otrovala je stotine nacista infiltrirajući se u njihov logor kao kuhinjska pomoćnica. Kasnije su je mučile i ubile nemačke trupe i posle rata joj je dodeljena titula Heroja Sovjetskog Saveza, najveća čast zemlje.

Zinaida Portnova rođena je 20. februara 1926. u gradu Lenjingradu. Bila je najstarija ćerka beloruske radničke klase, čiji je otac radio u lokalnom industrijskom pogonu i čija je mlađa sestra, Galia, bila osam godina mlađa.

U leto 1941. godine, sedmogodišnjakinja i njena mlađa sestra poslate su da žive kod bake u selo Zui, koje se nalazilo blizu grada Obol u severnoj Belorusiji.

To je bilo tačno na početku nacističke invazije na Sovjetski Savez, poznate kao Operacija Barbarosa. Počev od 22. juna 1941., nemačke snage su u roku od nedelju dana napredovale 200 milja na sovjetsku teritoriju, a tokom meseci je 2,5 miliona sovjetskih vojnika bilo mrtvo, povređeno ili nestalo.

Mlada Zinaida Portnova konačno se suočila sa nemačkim nacističkim trupama kada je njihov napredak konačno stigao do Obola. Kada su nacistički vojnici pokušali da im oduzmu stoku porodice, oni su se sukobili sa Portnovinom bakom i udarili je. U tom trenutku, rat je postao ličan za tinejdžerku, koja je osećala samo prezir prema Nemcima.

Ubrzo se u Belorusiji počeo oblikovati podzemni pokret otpora protiv nacista. Godinu dana nakon što su nacisti napali Obol, Zinaida Portnova pridružila se omladinskom podzemnom otporu. Oni su zvanično nazvani All-Union Lenjinistička komunistička liga, ali su bili poznatiji kao Mladi osvetnici.

Nakon što se pridružila, Portnova, tada 16 godina stara, brzo je postala dragoceno sredstvo otpora. Počela je sa distribucijom sovjetskih propagandnih letaka po beloruskoj okupiranoj Belorusiji i obavljanjem tajnih misija, uključujući krađu nemačkog oružja za sovjetske vojnike i špijuniranje nemačkih trupa.

Ali to je bio samo početak - jednom kada je naučila kako da rukuje oružjem, Zinaida Portnova se uključila u sabotažne akcije protiv nacista. Pored svojih drugova, Portnova je bila odgovorna za napade izvedene na brojnim lokacijama gde su se nacisti okupljali, uspešno obavljajujći sabotažne misije u lokalnoj elektrani ili pumpi. Verovalo se da su ove prikrivene operacije ubile stotine nacističkih vojnika.

U avgustu 1943, izvela je jednu od svojih najlegendarnijih operacija gde je upala u nemački garnizon i otrovala vojnike. Prerušila se u pomoćnicu u kuhinji. Dok je spremala jela za vojnike, Portnova ih je namazala otrovom zbog čega su se mnogi vojnici razboleli - neki su čak umrli. Kao mlada sovjetska osoba koja radi u nacističkoj kuhinji, odmah je osumnjičena kao krivac za masovno trovanje, ali Portnova je vešto lagala. Da bi dokazala da nije otrovala hranu, uzela je zalogaj koji je kuvala. Kada nije pokazala fizičku reakciju na hranu, nacisti su je pustili.

Portnova je brzo pobegla u kuću svoje bake gde se razbolela - baš kao što su nemačke i trupe - i baka joj je dala velike količine surutke da bi se suprotstavila otrovima u svom telu. Nakon što se sutradan nije vratila na posao, Nemci su počeli da je traže, a Zinaida Portnova je postala begunac.

Kako bi izbjegla otkrivanje, Portnova se pridružila partizanskom odredu nazvanom po Klimentu Vorošilovu, istaknutom sovjetskom vojnom oficiru i političaru za vreme Staljinove vladavine. Nekoliko meseci kasnije, roditeljima je napisali pismo u kojem je pisalo:

- Mama, sada smo u partizanskom odredu. Zajedno sa vama pobedićemo nacističke okupatore.

Bila je efikasna u izvršavanju oružanih napada na Nemce kao kada je sarađivala sa Mladih osvetnicima i ubrzo je napadala nacističke patrole.

1944. Zinaida Portnova poslata je na izviđačku misiju. Cilj je bio da se još jednom infiltrira u nacistički logor i utvrdi razlog za neuspelu sabotažnu misiju. Nažalost, lokalna policija je pronašla i zarobila.

Nakon što je predata nacistima, Portnova je znala da joj je jedina šansa za preživljavanje bekstvo. U očajničkom pokušaju bekstva, Portnova je zgrabila pištolj koji je bio na stolu tokom ispitivanja i pucala na ispitivača iz Gestapa, a zatim je pucala u još dva nacistička stražara dok je bežala iz logora.

Portnova je brzo istrčala u šumu pored garnizona, ali nažalost, za mladu borkinju otpora došao je kraj. Nacisti su je pronašli pored obližnje reke i odveli je u Gorjane, gde su je ispitivali i brutalno mučili. Kasnije su izveli Zinaidu Portnovu u šumu, gde ju je usmrtio pucanj, otprilike mesec dana od njenog 18. rođendana.

Portnova se u svojoj smrti pridružila drugim hrabrim sovjetskim ženama koje su kasnije nagrađene za svoje herojstvo, poput Marije Oktjabrske, Roze Šanine i Lepe Radić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Allthingsinteresting)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.