KORONAVIRUS NESTAJE POSLE SAT VREMENA IZLOŽENOSTI OVOJ TEMPERATURI: Da li će vas ovaj podatak spasiti na leto?
Ilustracija, Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

francusko istraživanje

KORONAVIRUS NESTAJE POSLE SAT VREMENA IZLOŽENOSTI OVOJ TEMPERATURI: Da li će vas ovaj podatak spasiti na leto?

Teoretiziranje o tome hoće li virus nestati s pojavom toplog vremena privuklo je pažnju medija

Objavljeno:

Grupa francuskih naučnika s Odeljenja za nove virusne bolesti Univerziteta Aix-Marseille napravila je studiju različitih uticaja na deaktivaciju novog koronavirusa SARS-CoV-2, među kojima je i temperatura.

Odmah treba spomenuti kako je studija javno raspoloživa za čitanje na platformi bioRxiv, ali nije nezavisno proveravana pa tako zasad nije objavljena ni u bilo kojem naučnom časopisu. Stoga treba biti oprezan s njezinim zaključcima.

Teoretiziranje o tome hoće li virus nestati s pojavom toplog vremena privukla je pažnju medija, no u ovoj studiji nije reč o istraživanju uticaja toplijeg vremena nego direktno temperature. Jedan od medija koji je danas preneo studiju na svojem internetskom izdanju je i uticajni američki nedeljnik Newsweek.

Francuski naučnici su izložili visoke i niske koncentracije virusa u laboratorijskim i simuliranim uslovima u prirodi različitim temperaturama, u skladu sa standardima u Francuskoj koji su izvedeni iz standarda Evropske unije. Ispostavilo se da SARS-CoV-2 može da izdrži temperaturu od 60 Celzijusevih stepeni sat vremena.

U laboratorijskim uslovima bilo je potrebno postići temperaturu od 92 stepeni Celzijusa da bi se virus potpuno uništio. Studija koja je sprovođena inficiranjem želija jetre afričkog zelenog majmuna pokazala je kako je virus na tako visokoj temperaturi potrebno držati 15 minuta.

Uočena je i razlika, što je verovatno i logično, u koncentraciji virusa. Ako ga je u uzorku bilo više, ostao bi zarazan, ako bi ga bilo manje, deaktivirao bi se u celosti. Francuski stručnjaci tvrde kako su takvi zaključci zapravo konzistentni s ranijim studijama SARS-a i MERS-a, dva prethodna koronavirusa. No, niže koncentracije virusa prisutne su kod većine zaraženih pa se drži kako su za deaktivaciju dovoljne i niže temperature. Više koncentracije trebaju i višu temperaturu.

– Ova studija treba da posluži za odabir adekvatnog protokola za deaktivaciju kako bi se sprečila izloženost laboratorijskog osoblja koje je u direktnom i neizravnom kontaktu s virusom SARS-CoV-2 kod dijagnostike, stoji u studiji.

Newsweek podseća kako je i u časopisu The Lancet Microbe objavljena studija koja je pokazala kako je virus stabilan na 4 Celzijusevih stepeni, ali se deaktivira nakon pet minuta na 70 stepeni. Naučnici iz Kine doista su se bavili uticajem temperature i vlažnosti u atmosferi te su na temelju analize u stotinu kineskih gradova zaključili da se pri višim temperaturama i vlažnosti prenos bolesti COVID-19 značajno smanjuje.

Slično je kao što je bilo kod SARS-a i gripa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.