Novi krik nauke: Prasići se rađaju s ljudskim organima (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters / Vincent Kessler

Ljudska svinja

Novi krik nauke: Prasići se rađaju s ljudskim organima (FOTO) (VIDEO)

Ubrizgavanjem ljudskih matičnih ćelija u embrion praseta, pre nego što se krmača oprasi, u njima se mogu razviti ljudski organi, tvrde naučnici. Razlog ovakavih eksperimenata je nedostatak organa za transplataciju
Objavljeno: 06.06.2016. 13:02h
Američki naučnici ubrizgavaju ljudske matične ćelije u embrion praseta, 28 dana pre nego što se krmača oprasi, što za posledicu ima da se mladunče rađa sa ljudskim pankreasom. Razlog tome je nedostatak organa za transplataciju, u ovom slučaju pankreasa.

Da li biste probali ljudetinu? Ukus je negde između prasetine i jagnjetine! (FOTO) (VIDEO)

Nacionalni institut za zdravlje SAD je, prošle godine, stavio moratorijum na finansiranje ovakvih eksperimenata, zbog straha od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju što bi te životinje učinilo poluljudima.
To je malo verovatno, tvrdi Pablo Ros, reproduktivni biolog koji vodi istraživanje, ali dodaje da se ovakvim stvarima mora pristupati sa opreznom.

- Male su šanse da prase dobije mozak sa ljudskim funkcijama, ali to još nije istraženo - navodi on.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji objašnjavaju da se ovi prasići, koje još nazivaju i "ljudska svinja", ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje.
 
foto: Reuters / Vincent Kessler
"Ljudska svinja" se proizvodi u dve faze. U prvoj se primenjuje tehnika poznata kao "uređivanje CRISPR gena", kojom se uklanjanja DNK iz embriona nedavno oplođene svinje čime se blokira formiranje pankreasa kod nerođenog praseta. Time se stvara genetska "rupa".

Zatim se ubrizgava matična ćelija ljudskog pluripotentne (IPS) u embrion. IPS ćelije, koje podstiču stvaranje i razvoj pankreasa, izvađene su iz tela formiranog čoveka.
U izjavi za BBC Pablo Ros je istakao da se "nada da će embrioni normalno da se razvijaju i da će proizvedeni pankreas biti 100 odsto ljudskog sastava i funkcije, kao i da će biti kompatibilan sa pacijentima koji čekaju transplataciju".

Profesor na Odeljenju za neurohirurgiju univerziteta u Minesoti Valter Niska tvrdi da su svinje "najsavršeniji ljudski inkubator" i da u njima mogu da se razviju ljudski pankreas, srce, jetra, bubrezi, pluća čak i očne rožnjače.
 
foto: Reuters / Yves Herman
(Espreso.rs / BBC)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media