OVAJ VIDEO JE PODELIO SVET: Koje od dva imena vi čujete?Pažljivo slušajte (VIDEO)
Koje od dva imena vi čujete?, Foto: Printscreen

koja fora

OVAJ VIDEO JE PODELIO SVET: Koje od dva imena vi čujete?Pažljivo slušajte (VIDEO)

Čujete li visoku ili nisku frekvenciju?

Objavljeno:

Video snimak koji je pred vama svaka osoba čuje drugačije. U njemu se pojavljuju dva imena Jani i Laurel. Dok jedni smatraju da je ime koje se čuje Laurel, drugima nije jasno kaka neko uopšte to može da čuje, s obzirom na to da oni čuju Jani.

Radi se zapravo o zvučnoj iluziji.

Jedna od najpoznatijih zvučnih iluzija zove se Tritonov paradoks. Paradoks leži u tome što različite osobe čuju različiti zvuk. Kako je to moguće?

Tonovi u sebi sadrže i visoke i niske frekvencije, međutim mozak svake pojedine obrađuje ili visoku ili nisku frekvenciju. U zavisnosti od toga da li mozak odluči da obradi nisku ili visoku frekvenciju zavisi i to koji ćemo mi ton čuti.

Pored ove zvučne iluzije postoji Mekgurkov (McGurkov) efekat. Ovaj fenomen podrazumeva situaciju u kojoj prilikom opažanja govora dobijamo istovremene, ali kontradiktorne informacije od čula sluha, odnosno čula vida. U situaciji kada čulo sluha registruje jedan glas, a čulo vida opaža nešto drugo dolazi do međudejstva dveju vrsta informacija, što dalje dovodi do toga da mi razumemo nešto sasvim treće.

Prosto rečeno ono što da ono što vidimo menja percepciju onoga što čujemo.

A šta ste vi čuli u video-snimku? Laurel ili Jani?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.