Koliko Najk i Adidas zarade na paru patika, a koliko stvarno košta da se naprave? (FOTO)
Foto: Printscreen/SOLAREVIEW PRINTSCREEN

Oduvek ste se pitali

Koliko Najk i Adidas zarade na paru patika, a koliko stvarno košta da se naprave? (FOTO)

Troškovi proizvodnje su samo mali, mali deo od onoga što vi plaćate
Objavljeno: 23:12h

Oduvek slušate priče: "Najk zarađuje samo dva dolara po paru patika", ili ono "Kupio sam patike na popustu od 40 odsto, a trgovac i dalje ima zaradu, koliko onda stvarno vrede?" Zanimljivo je da informacije o tome koliko košta da se napravi par patika niko ne objavljuje, iako to nije teško izračunati. Negde se ranije, u člancima pominjalo da je za jedne patike prosečno potrebno oko 100 dolara. Međutim iznenadiće vas da nije tako. Prosečni troškovi proizvodnje za npr. najpopularnije modele Najk patika su od 18 do 34 dolara.

foto: Solareview printscreen
U radnjama se kod nas npr. Air Max modeli prodaju i za 24.000 dinara, a ako uzmemo prosek za proizvodnju od 25 dolara (2675 dinara), Najk ali i trgovac kod koga ste kupili patike skupa od vas uzimaju preko 21.000 dinara! Kinder jaje je zabranjeno u SAD, i paprena je kazna ako probate da ga unesete (FOTO) Dakle, troškovi proizvodnje su samo mali, mali deo od onoga što vi plaćate. Istraživanje koje je obuhvatilo modele Najkija, Adidasa i Asicsa donosi procenu za brojne modele ove tri kompanije.
foto: Solareview printscreen
Oni su računali troškove u fabrici (materijal, radna snaga), potom i prevoz brodom (dolar po paru), osiguranje (0.30 centi), ali i američku carinu (3 dolara). Par patika koji stigne u SAD po ovoj računici košta tek nešto više od 24 dolara.
foto: Solareview printscreen
I ovo je prosečan model, a ni oni najluskuzniji ne koštaju mnogo više, tek desetak dolara preko.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.