OTROVNA KOMETA KOJA NAS JE POSLEDNJI PUT POSETILA KAD SU SE GRADILE PIRAMIDE vraća se krajem aprila!
Uskoro će moći da se vidi golim okom, Foto: Pixabay

kosmički događaj

OTROVNA KOMETA KOJA NAS JE POSLEDNJI PUT POSETILA KAD SU SE GRADILE PIRAMIDE vraća se krajem aprila!

Prema Košmanovoj, kometa će 27. maja proći Zemlju na udaljenosti od oko 117 miliona kilometara

Objavljeno:

Ljubiteljima astronomije će uskoro biti priređen veliki spektakl, jer drevna kometa koja nije viđena blizu Zemlje hiljadama godina uskoro svraća u naš deo galaktičkog svemira. Očekuje se da će krajem aprila kometa postati blistava poput zvezda.

Kako je objasnila Ljudmila Košman, astronom u Moskovskom planetarijumu, kometa C/2019I4 „Atlas“, čije jezgro sadrži otrovno hemijsko jedinjenje zvano cijanogen, poslednji put je posetila naš Sunčev sistem tokom 4. milenijuma pre nove ere, „kada su se u Egiptu gradile velike piramide“.

„To će možda biti najsjajnija pojava na našem nebu u poslednjih sedam godina“, rekla je ona. „Zbog solarnog vetra, kometa počinje da razvija dva repa – jedan gasovit, a drugi sačinjen od prašine – koji joj daju posebno spektakularan izgled“.

Prema Košmanovoj, kometa će 27. maja proći Zemlju na udaljenosti od oko 117 miliona kilometara, a 31. maja približiće se Suncu na udaljenosti od oko 38 miliona kilometara, što je manje od rastojanja između Sunca i Merkura – planete najbliže srcu našeg Sunčevog sistema.

Košmanova je navela da je zelenkasta nijansa komete proizvod cijanogena koji se nalazi u njenom jezgru i ona postaje fluorescentna kada je pogođena UV zračenjem, a da će do kraja aprila kometa postati svetla kao zvezde sazvežđa Veliki medved, tako da će biti vidljiva golim okom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputniknews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.