Znaju li van Srbije za žmurku i lastiš? (FOTO)
Foto: AP/Reuters

hajde da se igramo

Znaju li van Srbije za žmurku i lastiš? (FOTO)

U čast Međunarodnog dana dece otkrili smo koje dečje igre vole klinci širom sveta
Objavljeno: 01.06.2016. 20:30h
Neke će vas podsetiti na žmurku i ostale popularne igre kod nas, ali sve su prilično posebne.

Čile: Trči, trči Gauaraka

 
foto: AP
Sve što vam treba za ovu igru je maramica. Deca sednu u krug, a jedno od njih sa maramicom trči okolo, dok mu pevaju "Trči, trči Gauaraka (izmišljena reč), ko se okrene, na glavu će pasti". Dakle, ostali ne smeju da se okreću dok "Gauaraka" trči.

Đačko doba u 20 zemalja sveta: Zavirite među školske klupe širom planete (FOTO) (GIF)

Poenta je da trkač baci maramicu na leđa nekog od dece, a da taj neko ne oseti. Ako otrči krug bez maramice, onaj na čijim leđima je maramica ispada. Ali ako je uhvati, on kreće u poteru za trkačem, koji ispada iz igre ako ne utekne.

Grčka: Staute
 
foto: Giphy
Odredi se ko počinje igru, pa to dete stane u sredinu, zažmuri i broji. Niko ne zna do koliko će brojati, a mora najmanje do 10. Za to vreme svi se spremaju da postanu staute, bilo one poznate (poput Mislioca, Statue slobode) ili ne, pri tom smeju da koriste i pomagala (prutove, štapove), da budu što vernija statua.

Kad "brojač" prestane da broji, kaže "agalmata" (grčki: statua!) i svi moraju da se "zamrznu" u položaju u kom su se našli. Ko se pomeri, a da "brojač" primeti, ispada. Pobednik je ko poslednji odoli brojaču koji se trudi da zasmeje, ili na drugi način učini da se staute pomere.

Pakistan: Ounch/neech (Gore/dole)
 
foto: AP
Trebaju vam klupe, kamenje, bilo kakva pomagala na koja može da se popne. Izabere se neko ko počinje igru, i on bira: ako kaže "ounch" (gore), svi moraju da se popnu na nešto - zemlja nije sigurna u tom slučaju.

Ako kaže "neech" moraju da se spuste. Sjajna igra za fizičko "trošenje"! 

Gana: Pilolo
 
foto: AP
Jednostavna igra. Lider, koga deca odrede na početku, krije novčiće dok ostali okrenu leđa. Kada kaže "Pilolo!" (Vreme je za potragu!), oni se okreću, traže skrivene novčiće, i trče ka cilju, koji je prethodno određen.

Ko stigne prvi na cilj, dobija poen. I tako dok deca imaju energije.

Južna Koreja, Kongki Noli
 
foto: Giphy
Ovo je igra sa kamenjem. Igra se pojedinačno, a ide ovako: igrač uzme pet kamenčića. Dok jedan baca u vazduh, mora da uzme drugi, i naravno da uhvati onaj koji je bacio. Sad već ima dva kamenčića u rukama, ali dok jedan opet baca, mora da uzme treći, i uhvati, naravno, onaj koji je bacio. 

U drugoj rundi uzima po dva kamenčića dok treći čeka, u trećoj tri, dakle sve je teže i teže. A na kraju, računa se samo finalna runda, kad baci svih pet u vazduh, a koliko uhvati - to mu je skor.

Ako pogreši, drugi igrač preuzima.

Australija: Kengur Skiparo
 
foto: Giphy
Vrlo popularna igra u vrtićima Australije. Deca sednu u krug, a jedno od njih u sredinu. On je "kengur Skiparo", i on žmuri. Jedno od dece, na koga pokaže vaspitač prilazi "kenguru", stavi mu ruku na rame, i kaže: "Pogodi ko sam". Ako pogodi menjaju mesta. Igra je smišljena da deca nauče da razlikuju glasove.

Jermenija: Borba jajima
 
foto: Beta
Kao što mi radimo za Vaskrs, deca u Jermeniji rade svakodnevno. Roditelji im kuvaju jaja, koja potom oboje, a onda idu u "borbu" sa drugima. Jaje koje preživi je šampion. I da, igrač koji pobedi uzima jaje od protivnika.

Džena ima 10 godina i izveštava iz Palestine (FOTO) (VIDEO)

Velika Britanija: Prosledi kutiju
 
foto: Youtube printscreen
Ovo je popularna igra na rođendanima u Britaniji. Roditelj zapakuje nešto zabavno, otkačeno u što više slojeva papira. Deca posedaju u krug, pusti se muzika, i misteriozna kutija ide iz ruke u ruku.

Kad se muzika zaustavi, onaj kod koga je kutija odvija jedan sloj "pakovanja". I tako do poslednjeg. U kutijama je na rođendanima vredno iznenađenje, a običnim danima nešto smešno i zanimljivo.

Sumatra: Slon, čovek, mrav
 
foto: Youtube printscreen
Ovo je njihova verzija "kamen, papir, makaze". Svaki prst simboliše po jednu životinju, a hijerarhija je sledeća: Slon je jači od čoveka, ali nije od mrava, jer on može da mu se uvuče u uvo, i da ga izludi. Čovek je slabiji od slona, ali mrava može da zgazi. Igra se do tri, ali i u svim igrama, kada treba da se odredi ko počinje.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media