Čokoladni greh je nova droga koja osvaja svet i izaziva ludilo na žurkama (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

kao, kao kakao

Čokoladni greh je nova droga koja osvaja svet i izaziva ludilo na žurkama (FOTO) (GIF)

Ovakav prah može da se jede s raznim dodacima tako da se zabava proteže i na kulinarski užitak
Objavljeno: 12:52h

Nije reč o kakau koji se dobija iz prženih zrna kakaa, nego o onom iz samo sušenih zrna. Razlika je kao između neba i zemlje. Od Berlina do Sidneja, nema tome dugo, možda dve ili tri godine, rodila se sasvim nova scena partijanja. Uzeo je 20 različitih droga i naslikao 20 ilustracija da pokaže njihov rad! (FOTO) Sa sasvim novom party-drogom, koja zapravo i nije prava droga, ne dovodi do "pomračenja uma", ali ste zato u stanju da divljate satima na najrazuzdanijim rejv partijima. Reč je o kakau, ali ne o onom od kog se pravi čokolada ili mlečni napitak, nego o sirovom.

foto: Giphy
Razlika između ovog kakaa i kakaa jest u tome što se onaj koji poznajemo dobija mlevenjem kakaovih zrna koja su se prethodno pržila na ekstremno visokim temperaturama, dok se ovaj drugi, dobija mlevenjem kakaovih zrna koja su se samo temeljno osušila. Možda i na najobičnijem suncu.
foto: Giphy
Ovakav prah može da se jede s raznim dodacima tako da se zabava proteže i na kulinarski užitak, može se piti u raznim napicima, a može se i jednostavno šmrkati, a poznavaoci će već znati kako. A ako se neko pitao, možete ga naći u obližnjem kvartu, prodavnici zdrave hrane ili biljnoj apoteci.
foto: Giphy
O štetnosti ovakve biljke zaista je neobično razmišljati, jer se tom temom još niko nije bavio, jer je reč o prehrambenoj namirnici koju čovečanstvo poznaje već hiljadu godina. Ovako sirovi kakao, svoje dejstvo duguje domino efektu amino kisleina i neurotransmitera, među kojima je i inhibicija enzima monoaminooksidaze, ali i serotoninu, hormonu sreće, i drugim neurotransmiterima omogućuje da bolje nego inače cirkulišu kroz mozak.
foto: Profimedia
Teobromin izaziva osećaj euforije i zadovoljstva, a fenetilamin... pa, reč je o hemikaliji koja izaziva osećaj sličan zaljubljenosti. Kakao osim toga u visokim količinama sadrži magnezijum, mineral koji utiče na mišiće i krvne žile, sumporkao mineral lepote, gvožđe i hrom. A antioksidansi, ko bi ih sve nabrojao.
foto: Giphy
Sirovi kakao je takođe pun flavanola, koji bitno ubrzava krvnu cirkulaciju i stimuliraju mozak, prema nekim istraživanjima čak dotle da kod nekih osoba u trećoj životnoj dobi mogu činiti razliku između zavisnosti i samostalnosti. Još pre tri godine stvari su otišle toliko daleko da se organizuju veliki tematski kakao partiji, često i bez alkohola, ali bogati čisto "čokoladnim grehom". (Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.