10 VESTI KOJE STE MOŽDA PROPUSTILI ZBOG KORONE: Ova dešavanja su vam PROMAKLA, a bitna su za ceo svet! (VIDEO)
Šta ste propustili?, Foto: AP

ISPOD TEPIHA

10 VESTI KOJE STE MOŽDA PROPUSTILI ZBOG KORONE: Ova dešavanja su vam PROMAKLA, a bitna su za ceo svet! (VIDEO)

Od Putina do asteroida...

Objavljeno:

Koronavirus je glavna vest u svim zemljama sveta, što je i opravdano, jer je pademija Covid-19 ozbiljna i velika pretnja našem zdravlju.

Međutim, i dalje se dešavaju i drugi značajni događaji, a na internetu se pojavilo 10 jako zanimljivih, koje vam prenosimo:

1. Šokantan zakon Kongresa SAD

Predlog zakona koji se trenutno kreće kroz američki Kongres naoko je usmeren na borbu protiv materijala o seksualnom zlostavljanju dece. Međutim, organizacije za zaštitu privatnosti upozoravaju da bi to moglo da ugrozi internetsko šifrovanje da pruži nesmetana ovlašćenja američkoj vladi da čitaju privatne poruke građana.

Predlog zakona ne govori ništa eksplicitno o šifrovanju, ali bi mogao indirektno zahtevati smanjivanje privatnosti društvenih mreža - verovatno, jer se one mogu koristiti kao sredstvo za prikupljanje ilegalnog sadržaja. Moguće je da bi, kako bi oslabio šifrovanje, zakon mogao da naloži preduzećima da omoguće pristip porukama svojih korisnika.

2. Druga osoba je u potpunosti izlečena od HIV-a

Čovek iz Londona postao je druga osoba na svetu koja se izlečila od HIV-a, kažu lekari. Adam Kastiljo je još uvek bez virusa više od 30 meseci nakon prestanka antiretrovirusne terapije. Međutim, on nije izlečen lekovima protiv HIV-a, već lečenjem matičnih ćelija koje je primio zbog raka koji je imao, prenosi časopis Lancet HIV.

Donatori tih matičnih ćelija imaju neuobičajen gen koji im pruža zaštitu od HIV-a. Timoti Braun, 2011. godine, poznat kao "berlinski pacijent" postao je prva osoba za koju su se prijavili da je izlečena od HIV-a, tri i po godine nakon sličnog lečenja.

3. Naučnici su pronašli najmanjeg dinosaurusa koji je ikada postojao

Naučnici su otkrili najmanjeg poznatog dinosaurusa, nakon što su pronašli fosil novootkrivene vrste. Pronađen je u severnom Mjanmaru, zemlji na jugoistoku Azije, pored Indije, Bangladeša, Kine, Laosa i Tajlanda. Fosil prikazuje lobanju ptice koja je stara najmanje 99 miliona godina. Istraživači misle da bi dinosaur bio po veličini sličan kolibriju - najsitnijoj ptici koja živina Zemlji.

4. Harvi Vajnštajn je osuđen na zatvorsku kaznu od 23 godine

Čuveni holivudski producent Harvi Vajnštajn osuđen je u sredu u sudnici u Njujroku na 23 godine zatvora, što je kulminacija slučaja koji je podstakao globalni pokret #MeToo i ohrabrio žene da se izjasne protiv seksualnog zlostavljanja.

5. Najezda skakavaca u Africi

Stotine milijardi skakavaca probija se kroz delove Istočne Afrike i Južne Azije u najgoroj najezdi u četvrt veka, preteći usevima i preživljavanju.

Insekti, koji svakodnevno jedu svoju telesnu težinu u hrani, razmnožavaju se tako da bi do juna njihov broj mogao narasti i do četiri stotine puta.

Glavne pretnje su u Istočnoj Africi i Jemenu, kao i zalivskim državama, Iranu, Pakistanu i Indiji.

6. Amerikanci napadnuti u Iraku

Dvojica pripadnika američke službe ubijena su u raketnom napadu na vojnu bazu u Iraku, rekli su američki zvaničnici. Britanski vojnik je takođe umro, a 14 ostalih je ranjeno, dodali su.

Oko 19.30 sati po lokalnom vremenu u sredu je ispaljeno oko 30 raketa na kamp Taji, iračku bazu, severno od glavnog grada države, Bagdada, rekao je u četvrtak predsedavajući Zajedničkog šefa štaba general Mark Majli novinarima u Pentagonu. Čak 18 ih je pogodilo bazu, dodao je. Od 14 ranjenih osoba, pet ih je u „hitnom“ stanju, rekao je Majli, dodajući da će odgovorne grupe odgovarati.

7. Putin doneo zakon prema kojem može da vlada do 2036. godine

Predsednik Vladimir Putin zvanično je zatražio od ruskog Ustavnog suda izmene u Ustavu, potez koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti do 2036. godine.

U januaru je Putin započeo ustavni preobražaj Rusije. Putin (67), koji dve decenije dominira u ruskom političkom okruženju kao predsednik ili premijer, dramatično se pojavio u parlamentu 10. marta kako bi podržao novi amandman koji će mu omogućiti da ignoriše trenutnu ustavnu zabranu da se on ponovo kandiduje u 2024.

Putinova intervencija povećala je izglede da će izdržati još dva šestogodišnja uzastopna mandata posle 2024. godine, iako Kremlj ističe da Putin još nije rekao hoće li se ponovo kandidovati 2024. godine.

9. Jedan asteroid proleteće blizu Zemlje

Veliki asteroid će proleteti blizu, ali neće pogoditi Zemlju sledećeg meseca, prema podacima NASA. CNN izveštava da bi asteroid, za kojeg se predviđa da će biti širok između 1,1 i 2,5 milje, trebao proći pored Zemlje 29. aprila u 4:56 ujutro.

Prvi put je primećen 1998. godine, asteroid po imenu 52768 (1998. OR2) doći će na 3.908.791 milja od Zemlje.

10. Broj slučajeva denga groznice u porastu

Dana 12. februara 2020. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) izvestio je o povećanju broja slučajeva infekcije denge u Francuskoj Gvajani, Gvadalupu, Martiniku i Sent Martinu. U januaru 2020. zdravstvene vlasti u regionu proglasile su epidemiju denge u Gvadalupeu i Sen Martinu i navele da je i Martinikue ugrožen od epidemije.

Denga je akutna zarazna bolest iz grupe hemoragijskih groznica, koju karakterišu povišena telesna temperatura, praćena artralgičnim i hemoragijskim sindromom. Prenosi je vrsta tigrastih komaraca koji žive u tropskim krajevima, pa nije česta pojava na našim prostorima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.