DOKAZANA DARVINOVA HIPOTEZA: Nismo mu verovali a evo šta se ispostavilo kao tačno!
Životinje / Ilustracija, Foto: preentscreen/youtube

naučnici upozorili

DOKAZANA DARVINOVA HIPOTEZA: Nismo mu verovali a evo šta se ispostavilo kao tačno!

Naučnici su sve proučili

Objavljeno: 19.03.2020. 23:03h

Naučnici s Univerziteta „Kembridž” u Velikoj Britaniji dokazali su hrabru hipotezu Čarlsa Darvina prema kojoj životinjske vrste sa većom unutrašnjom raznolikošću proizvode više podvrsta, objavio je list „Science Alert”.

Naučnici su proučili bazu podataka o vrstama i podvrstama sisara.

Kao što je i pretpostavljao Darvin u svom radu „O poreklu vrsta” iz 1859. godine, veza između vrsta i podvrsta je stvarno postojala, iako se formiranje podvrsta odvijalo na različite načine u zavisnosti od staništa. Dobijeni rezultati pokazuju da je povezanost između raznolikosti vrsta i raznolikosti podvrsta najizraženija kod morskih sisara ili onih koji mnogo vremena provode u vazduhu.

Kod životinja kao što su slepi miševi ili delfini, podvrstu treba posmatrati kao početak nove vrste, a ne kao evoluciju stare. Otkrića naučnika pomoći će u predviđanjima kako ljudska aktivnost, poput seče šuma, narušava stanište vrsta i da li će uticati na buduću evoluciju.

Podsetimo, Darvinova teorija vrsta je u celosti objavljena 24. novembra 1859. godine u knjizi pod nazivom „O poreklu vrsta”. Bila je to knjiga koja je izazvala mnoge polemike, a mnoge od njih i danas su aktuelne.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media