Ova žena je prva saznala da počinje Drugi svetski rat! (FOTO) (VIDEO)

ŽIVOT PIŠE AKCIONE DRAME

Ova žena je prva saznala da počinje Drugi svetski rat! (FOTO) (VIDEO)

Kler je 9. oktobra proslavila svoj 104. rođendan u Hong Kongu u dopisničkom klubu u koji je dolazila svaki dan skoro 30 godina
Objavljeno:

Prve bombe u Poljskoj su počele da padaju 1939. godine a Kler Holinvort (104) je bila prva novinarka koja je prenela vest o početku Drugog svetskog rata, i ne samo to Kler je nedelju dana ranije kada su svi mislili da neće biti rata primetila da Nemci spremaju napad. Mlada novinarka je prva otkrila da nacisti gomilaju tenkove na poljskoj granici 29. avgusta 1939. godine i telefonirala na samom početku rata obavljajući svoje novinarske dužnosti uprkos bombama koje su padale. Kler je prva saznala da je Hitler napao Poljsku.

Print Screen YouTube
To je bio samo početak izuzetno bogate karijere, Kler se mešala sa sovjetskim špijunima, proganjali su je nacisti i suočavla se sa otmičarima tokom alžirske talačke krize. Njen život je izgledao kao akcioni film. Tokom Drugog svetskog rata je nosila pištolj sa bisernom drškom a za sebe kaže da nije preterano hrabra i da se prestravi čak i kada se zaglavi u liftu. Njena karijera je započela neočekivano brzo Kler je sasvim slučajno upoznala urednika Telegrafa u Londonu i samo nakon nedelju dana angažovanja mu je donela ekskluzivu.
Print Screen YouTube
Početak Drugog svetskog rata je gledala iz prvog reda, tri dana od kako je javila da nacisti gomilaju tenkove na granici, 1. septembra počeo je rat u Poljskoj. Kler su probudili zvuci rafala, rat je počeo i ona je pozvala Robina Henkeja, drugog sekretara Britanske ambasade u Varšavi. – Rekla sam mu, Robine, rat je počeo. On mi je odgovorio: gluposti, i dalje pregovaraju. Pomerila sam slušalicu prema prozoru kako bi mogao da čuje pucnje. Nisam se uplašila, bila sam vrlo mlada kada sam odradila tu priču – kaže Kler. – Otišla sam tamo da potražim izbeglice, slepe, gluve… Dok sam stajala, rat je odjednom počeo – kaže ona.
Print Screen YouTube
Klerin život nije bio jednostavan i filmski skrojen, scenario u kojem je igrala joj je doneo optužbe da pomaže komunistima. Posleratna poljska tajna služba je verovala da radi kao agent za MI6, a bila je predmet istraživanja i britanske tajne službe MI5 koja je verovala da pomaže komunistima. Dok je živela u Kairu, baš nakon Drugog svetskog rata, živela je pored dvostrukog agenta Donalda Meklina i njegove supruge Melinde. Takođe je poznavala Kima Filbija kojeg su tokom tridesetih zvali ‚‚Treći čovek”. Šezdesetih godina jedina je pristala da ide u Alžir gde se odigravao otpor protiv Francuske. Njen biograf napisao je kako se nije plašila da prelazi opasna područja na koja se niko drugi ne bi usudio da zagazi i u ulice u kojima su redovno ubijani ljudi.
Print Screen YouTube
Kler Holinvort nije bila samo novinarka već je i spašavala živote. U martu 1962. je Džon Volis, novinar Dejli telegrafa bio otet od strane alžirskih pobunjenika koji su zarobili hotel u kojem su mediji bili smešteni. Njegova otmica značila je skoro sigurnu smrt, ali Kler nije dozvolila da se to dogodi. – Okrenila se kao Jovanka Orleanka prema nama i podigla ruke - Hajde, idemo i mi, neće ubiti sve svetske novinare. Tako sa smo svi ustali i počeli da se penjemo po džipovima – priča njen kolega. Ova velika žena nije obeležila samo novinarstvo već je svojim životom bila inspiracija ostalim ženama da probijaju svoj put.

(Espreso.co.rs / Izvor: aktuelno.me
)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.