ASTRONOMI POMOĆU ESPRESA OTKRILI NOVU EGZOPLANETU: Ne šalimo se, pročitajte sami!
Ilustracija, Foto: Profimedia

naš naučni imenjak

ASTRONOMI POMOĆU ESPRESA OTKRILI NOVU EGZOPLANETU: Ne šalimo se, pročitajte sami!

Tim je izveo detaljnu analizu alatkom koja se zove ESPRESSO. Prvobitno namenjena samo identifikaciji egzoplaneta, ispada da je ESPRESSO posebno dobra alatka za učenje o planetama nakon što su ih pronašli

Objavljeno:

Naučnici su otkrili izuzetno brutalnu egzoplanetu u kojoj je atmosfera toliko bogata gvožđem da ono bukvalno pada sa neba.

- Moglo bi se reći da na ovaj planeti često uveče pada kiša, a ta kiša je zapravo gvožđe - izjavio je u saopštenju za štampu vođa projekta David Ehrenrajh sa Ženevskog univerziteta. I

Koristeći Evropsku južnu opservatoriju (ESO), astronomi su pronašli bizarnu egzoplanetu, sada nazvanu VASP-76b, udaljenu 640 svetlosnih godina u sazvežđu Ribe.

VASP-76b ima tako bizarne temperature i hemiju, prema ESO-ovom saopštenju za javnos, da tokom veoma toplih dana zapravo isparava gvožđe planete - a noću se hladi, kondenzuje i pada nazad kao metalna kiša.

Prema istraživanju objavljenom u sredu u časopisu Nature, polovina ove planete uvek okrenuta prema suncu, a druga je zaglavljena u stalnoj noći. Dakle, kada gvožđe isparava na toplijoj hemisferi, ono se prenosi na noćnu stranu na jakom vetru. Kada udari u deo VASP-76b zarobljen u večnom sumraku, stvara gvozdenu kišu.

Tim je izveo detaljnu analizu alatkom koja se zove ESPRESSO. Prvobitno namenjena samo identifikaciji egzoplaneta, ispada da je ESPRESSO posebno dobra alatka za učenje o planetama nakon što su ih pronašli.

- Ono što sada imamo je potpuno nov način da se prati klima najekstremnijih egzoplaneta - rekao je Ehrenrajh.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Futurism)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.