Preti nam sa svih strana: Ovo je nova opasnost iz svemira (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

Šteta na pomolu

Preti nam sa svih strana: Ovo je nova opasnost iz svemira (FOTO) (VIDEO)

Svemirski otpad putuje velikom brzinom i može da udari u satelite velikom snagom. Veći komadi mogli bi da naprave ogromnu štetu
Objavljeno: 19.05.2016. 10:15h
Velika količina svemirskog otpada koja se nalazi u zemljinoj orbiti mogla bi da napravi veliku štetu satelitima i Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS). Na fotografiji, koja je nedavno je objavljena, vidi se prozor na kupoli MSS na kome postoji malo oštećenje od jednog manjeg komada tog otpada. Veći komadi otpada mogli bi da naprave mnogo veću štetu.

NASA je upozorila na katastrofu: Ovaj grafik će vam pokazati koliko će vrela biti 2016. (GIF)

Svemirski otpad putuje velikom brzinom i može da udari u satelite i MSS velikom snagom. Prema pocenama NASA, postoji više od 100 miliona
komada
otpada veličine zrna soli, oko 500.000 komada veličine klikera i oko 23.000 veličine lopte za bejzbol.
Svemirski otpad čine ostaci predmeta koje je napravio čovek, koji putuju brzinom od oko 50 kilometara u sekundi. Veće komade naučnici mogu da prate, manje ne. Otpada je sve više, budući da se sve veći broj letelica i satelita šalje u svemir.
Svemirske agencije zato predlažu mere za smanjenje zagađenja svemira. Naučnici traže načine da sakupe "đubre" i da ga smeste na jedno mesto sa koga bi mogli da ga recikliraju za buduće misije.

(Espreso.rs / Business Insider)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media