NAPRAVLJENO POSEBNO ODELO ZA ZAŠTITU OD KORONAVIRUSA: Jedini problem je što niko normalan ne bi OVO nosio (FOTO)
Ilustracija, Foto: AP

IDEJA JEDNOG KINEZA

NAPRAVLJENO POSEBNO ODELO ZA ZAŠTITU OD KORONAVIRUSA: Jedini problem je što niko normalan ne bi OVO nosio (FOTO)

Dizajn odela imitira šišmiševa krila, životinje koja je navodni krivac za pojavu virusa

Objavljeno:

Dajong Sun kineski je arhitekta i autor odela Be a Batman ( Budi Betmen) koje se sastoji od vlakana oblikovanih poput krila šišmiša, a može se nositi kao ranac, piše Daily Mail.

Materijal od termoplastike se rasteže i omogućuje stvaranje mehura oko čoveka koji ga nosi kako bi se zaštitio od korona virusa. Naprava je opremljena UV svetlima koja zbog visoke temperature mogu ubiti svaki patogen u vazduhu, pa čovek koji je nosi ostaje u sterilnom prostoru.

No Svetska zdravstvena organizacija je istaknula kako UV lampe ne treba koristiti na koži jer taj tip svetlosti oštećuje kožu i stvara iritacije.

Dizajn odela imitira šišmiševa krila, životinje koja je navodni krivac za pojavu virusa, no istraživanja su pokazala kako su šišmiši zapravo imuni na zarazu. Smatra se da je razlog u njihovim letačkim sposobnostima, budući da tokom leta razvijaju temperaturu tela do 40 stepeni Celzijevih te imaju brz metabolizam koji onemogućuje širenje patogena.

- Korona virus ubija temperatura od 56 stepeni Celzijevih. Termoplastični premaz deluje kao vetrobransko staklo, u njemu su grejači koji otapaju led i sneg zimi. No još imamo puno posla kako bismo stvorili stvaran proizvod - kazao je Sun novinarima.

Inspiraciju je pronašao u fikcijskom junaku Betmanu te objasnio kako on pomiče granice ljudskih mogućnosti, a činjenica jeste da su šišmiši mogući izvor COVID - 19 virusa.

- Šišmiši su sisavci kao i ljudi, sa različitim varijetetima i dugovečnošću, zbog čega su idealan domaćin za korona virus. Promene temperature tela im omogućuju da budu nositelji virusa, a istovremeno spreče njegovo širenje telom - kazao je Dajong koji se nada da će uskoro pronaći investitora za svoje odelo kako bi ono postalo dostupno čovečanstvu, a istovremeno će vlastite usluge ponuditi besplatno.

Be a Batman odelo je koje osmislio za slučaj epidemije, no ono se može koristiti i kao vlastiti lični prostor jedanput kad zaraza prođe. Iako stručnjaci još nisu sigurni kako se virus širi, veruju kako je ključan lični kontakt sa zaraženim.

Dodatno, veruju kako je moguće zaraziti se diranjem površina koje je dotaknuo zaraženi te prenosom virusa do svojih usta ili očiju. Možda nije reč o zarazi koja se širi udisanjem istog vazduha s obolelim, a Be a Batman nije odelo koje štiti od prodora vazduha, u svakom slučaju limitira direktni kontakt s drugim ljudima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.