PRONAĐENA ŽIVOTINJA KOJOJ NE TREBA KISEONIK ZA ŽIVOT! Ovo stvorenje NE DIŠE, već funkcioniše potpuno ČUDNO (VIDEO)
Henneguia salmincola, Foto: YouTube Printscreen / TomoNewsUS

OVO RUŠI SVE ŠTO SMO ZNALI

PRONAĐENA ŽIVOTINJA KOJOJ NE TREBA KISEONIK ZA ŽIVOT! Ovo stvorenje NE DIŠE, već funkcioniše potpuno ČUDNO (VIDEO)

Istraživači su upravo otkrili jedinstveni organizam koji ne mora da diše

Objavljeno:

Mislite da svim životinjama treba kiseonik za život, zar ne?

To je zapravo pogrešno. Istraživači su upravo otkrili jedinstveni organizam koji ne mora da diše. Umesto toga, maleni parazit živi u tkivu lososa i razvio se tako da mu ne treba kiseonik za proizvodnju energije.

Stiven Atkinson bio je koautor teksta o revolucionarnom organizmu koji ima manje od 10 ćelija koji se zove Henneguia salmincola, koji se ove nedelje pojavio u časopisu PNAS.

- Kada pomislimo na" životinje " mi mislimo na višećelijske stvorenja kojima je potreban kiseonik da bi preživeli, za razliku od mnogih jednoćelijskih organizama, uključujući protiste i bakterije - rekao je za CNN.

- U svom radu pokazali smo da postoji bar jedna višećelijska životinja koja nema genetski alat za upotrebu kiseonika.

H. salminicola je miksozojski cnidar, vrsta životinje koja se je slična meduzama i koralima. On živi unutar lososa i „krade gotove hranljive materije“ iz njega, rekao je Atkinson, umesto da direktno troši kiseonik. Nalazi tima, rekao je, proširuju definiciju „životinje“.

Organizam formira male bele ciste u mišićima lososa. To verovatno ne šteti ribama i ne može zaraziti ljude, rekli su istraživači.

Ali okolina unutar njegovog domaćina ribe uglavnom je lišena kiseonika, tako da parazit preživi, "diše" bez kiseonika. Prilagođen je tako da u potpunosti ispušta svoj genom mitohondrije. Mitohondrije pretvaraju hranu u energiju u većini organizama.

- Izgubivši genom, parazit štedi energiju tako što ne mora kopirati gene za stvari koje mu više nisu potrebne - rekao je Atkinson.

Istraživači ne znaju sigurno na šta se parazit oslanja umesto kiseonika, ali Atkinson je rekao da pretpostavlja da apsorbuje molekule svog domaćina koji su već proizveli energiju.

Atkinson i njegov tim takođe ne misle da je ova vrsta poslednja životinja bez kiseonika. Rekao je da očekuje da će otkriti još mnogo vrsta koje mogu da prežive bez kiseonika - i verovatno „još čudnije načine postojanja“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.