SVIRALA VIOLINU DOK SU JOJ OPERISALI MOZAK: Scena za pamćenje iz operacione sale! Evo zašto su lekari to dozvolili
Kakav prizor!, Foto: YouTube Printscreen

dostignuća medicine

SVIRALA VIOLINU DOK SU JOJ OPERISALI MOZAK: Scena za pamćenje iz operacione sale! Evo zašto su lekari to dozvolili

Dagmar su lekari još 2013. godine dijagnostikovali tumor na mozgu, nakon što je tokom nastupa sa simfonijskim orkestrom imala napad

Objavljeno:

Tokom operacije tumora na mozgu violinistikinja Dagmar Turner (53) svirala je violinu, prenosi Daily Mail.

Dagmar su lekari još 2013. godine dijagnostikovali tumor na mozgu, nakon što je tokom nastupa sa simfonijskim orkestrom imala napad. Tumor nije brzo napredovao, no išla je na radioterapiju.

Tretman nije pomogao jer je tumor nastavio da raste pa je dosegao veličinu 8x4 centimetra. Bio je smešten u temporalnom režnju, blizu područja mozga koje upravlja finom motorikom leve ruke. Za njen talent to je bio vrlo rizično.

Tokom kompleksne operacije koja je trajala šest sati lekari su je probudili iz narkoze i dodali joj violinu da zasvira. Na taj način hirurzi su uspeli da izbegnu oštećenja na delovima mozga koji su joj važni za sviranje. Nakon uspešne operacije u bolnici King's College u Londonu koju je predvodio prod. Kejoumars Aškan, uspešno su odstranili 90 posto tumora.

Dagmar se danas uspešno oporavlja kod kuće.

Bivša konsultantkinja iz grada Ajl of Vajt kazala je da je violina njena strast i svira je od 10. godine.

- Pomisao da bih mogla izgubiti sposobnost sviranja za mene je bila tragična. Budući da je hirurg Aškan i sam muzičar, razumeo je moje bojazni. On i tim iz bolnice pronašli su način kako mi pomoći - tokom operacije su mapirali moj mozak izbegavajući područja koja su mi potrebna za sviranje. Zahvaljujući njima, nadam se brzom povratku svom orkestru - kazala je.

Majci 13-godišnjaka gliom su dijagnostikovali 2013. godine. Gotovo trećina tumora na mozga su gliomi te je reč o učestalom tipu. Ona svira u simfonijskom orkestru svog grada i zbog brojnih društvenih obveza je odlagala operaciju. Uprkos lečenju tumor je nastavio da raste, pa je prošle godine počela da razmišlja o operaciji.

Sa svojim hirurgom koji je i pijanista podelila je bojazan kako će operacija da utiče na njen talent. Neurohirurg prof. Aškan i njegov tim smislili su strategiju.

Gotovo dva sata su pažljivo mapirali njen mozak kako bi otkrili koja su područja aktivna dok svira violinu. Odlučili su probuditi je tokom zahvata kako bi svirala te da zahvaljujući tome izbegnu ključna područja mozga. Pristala je. Neurohirurg joj je otvorio lobanju pre nego što su je probudili iz anestezije.

Dagmar kaže da se seća kako su joj dodali violinu i podstaknuli je da svira dok se razbuđivala. Pažljivo su je pratili anesteziolozi i ostatak tima te posmatrali koji su delovi mozga ključni za finu motoriku šake i prstiju te su precizno rezali tumorsko tkivo.

- Znali smo koliko joj je važno sviranje pa smo želeli da očuvamo funkcije koje joj to omogućuju. Uspeli smo izvaditi 90 posto tumora te te područja njegove agresivne aktivnosti te očuvati motoriku u levoj ruci. Bilo je neobično jer smo pazili na sitne detalje kontrole leve ruke, recimo, kakav je pritisak na strune ili brzi pokreti gudala. Naša bolnica je najveći centar za tumore na mozgu u Ujedinjenom kraljevstvu. Svake godine imamo oko 400 pacijenata kojima odstranjujemo tumor, a to ponekad uključuje i buđenje iz anestezije kako bismo napravili govorne testove. No ovo je prvi put da sam imao pacijenta koji je svirao - kazao je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.