Mislite da je Petak 13 budalaština? Kad vidite šta se sve desilo na taj datum... (VIDEO)
Foto: Profimedia

promenićete mišljenje

Mislite da je Petak 13 budalaština? Kad vidite šta se sve desilo na taj datum... (VIDEO)

Istoričari smatraju da su sve priče o Petku 13. samo to - priče! Osim one o pogromu Templara. Ipak, ljudi širom sveta ne prestaju da veruju u mitove koji okružuju ovaj datum vekovima
Objavljeno: 13:37h

Danas je taj dan - petak 13! Raznorazne priče, strahovi i sujeverja vezuju se za ovaj datum vekovima. Zbog mitomanije broja 13, zgrade širom sveta nemaju 13. sprat, železničke stanice 13. peron, na mnogim mestima nešto što bi trebalo da je 13. po redu, ili je preskočeno, ili obeleženo kao 12 i po. Petak je trinaesti: 13 činjenica koje niste znali o broju 13 (FOTO) U Formuli 1 ne postoji automobil sa brojem 13, a broj je ukinut pošto su dva vozača sa tim brojem poginula u udesima. Šta je, dakle mit, a šta istina? Najverodostojniji istorijski događaj od petka 13. desio se 1307. godine. Vitezovi templari postali su izuzetno moćni i bogati štiteći hrišćanske hodočasnike tokom Krstaških ratova. Francuski kralj Filip IV Lepi i avinjonski Papa Kliment V su smatrali da ih moć Templara ugoržava, pa su odlučli da ih unište.

Masovno hapšenje Templara u Francuskoj počelo je u petak 13. oktobra 1307. godine, kada im je šaka pao vođa reda Žak de Mole sa 60 najutucajnijih vitezova. Templari su hapšeni širom Francuske i potom mučeni i spaljivani na lomačama pod optužbom za jeres. Petak 13: Ako se plašite ovog dana, ove stvari nikako nemojte da radite! Istoričari smatraju da su sve ostale priče u vezi sa tim datumom, samo priče. Po jednoj od njih, 13. gost na Poslednjoj večeri apostol Juda je izdao Isusa Hrista koji je, potom, razapet u petak. Neka teolozi tvrde i da su Adam i Eva baš na petak 13. ubrali jabuku zbog koje ih je Bog zauvek isterao iz Rajskog vrta.

U pričama i legendama se može naći da je na petak 13. počeo Veliki potop, da je obustavljena izgradnja Vavilonske kule, kao i da je upravo jednog petka 13. Kain ubio Avelja. Priče o inkriminisanom datumu, naravno, postoje i danas, pa se za njega vezuju mnogobrojne nesreće i katastrofe. Neki smatraju da je zamalo izbegnuta tragična sudbina leta na mesec Apola 13 dokaz da je broj 13 baksuzan.

Letelica je lansirana 11. aprila 1970. sa Floride, ali je misija otkazana zbog eksplozije rezervoara sa kiseonikom dva dana kasnije. Apolo 13 je lansiran u 14 i 13 minuta po istočnom američkom vremenu, što je 13 i 13 po centralnom američkom vremenu. Oko orbite meseca trebalo je da obiđe u petak 13. aprila. On uvek ubija na petak 13! 7 razloga zbog kojih ćete se unerediti ako večeras naletite na njega! (FOTO) (GIF) Najsvežiji događaj koji se povezuje sa negativnom simbolkom petka 13. je tragedija putničkog broda Kosta Konkordia. Taj prekookenski kruzer je, u noći 12. na 13. januar 2012. godine, udario u greben, nasukao se na kopno ostrvo Điljo u Tirenskom moru i delimično potonuo.

Poginule su 33 osobe, a 64 je povređeno. Kapetan broda Frančesko Sketino osuđen je za višestruko ubistvo iz nehata, izazivanje nesreće, nepomaganje putnicima i napuštanje broda na kaznu zatvora od 16 godina. Da li su ovi događaji dovoljni da vas ubede da petak 13. ipak nije običan datum? (M.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.