Polomićete jezik ako samo pomislite da ih izgovorite: 10 najdužih evropskih reči (GIF)

neke su skroz bespotrebne

Polomićete jezik ako samo pomislite da ih izgovorite: 10 najdužih evropskih reči (GIF)

Najduža reč ima 79, a najkraća 40 slova. Njihov nastanak je direktno povezan s istorijom naroda i država čijem jeziku pripadaju
Objavljeno:

Da li ste znali da se nemačka reč od 79 slova smatra najdužom evropskom reči? Zanimljivo je da su upravo neke od najdužih reči u evropskim jezicima direktno povezane sa istorijom naroda i država. 3 moćne reči koje loš seks pretvaraju u uživanje za pamćenje (GIF) Kada su Francuzi pokrenuli revoluciju da bi dobili ustav nastala je reč "Anticonstitutionnellement". Engleska crkva se odvojila od Vatkana, a Englaski jezik je potom dobio reč "Antidisestablishmentarianism"... Predstavljamo vam neke od najdužih reči u evropskim jezicima. 1. U islandskom jeziku postoji reč od 64 slova, koju verovatni ni sami Islanđani ne mogu da izgovore - "Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur". Njeno značenje je "privezak na lancu sa ključevima od brave od spoljnih vrata šupe za alat putara na Vaðlaheiði plateau". 2. Kada finski vojni pilot kaže "lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas" (ukoliko stvarno ume to da izgovori) on se obratio "podoficiru učeniku za pomoćnog mehaničara motora za avionske turbine". 3. Pomenuta najduža nemačka, ali i evropska, reč ima 79 slova i piše se ovako: "Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft". Njeno značenje je "Udruženje nižih službenika glavne službe za upravljanje električnim uslugama dunavskih parobroda".

4. Kada se u Holandiji deca spremaju za karneval, njihovi roditelji te pripreme zovu "Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden". 5. Jednom je neki dokoni Šveđanin hteo da kaže "zalihe uniformi namenjene osoblju unije tramvajskih kompanija" pa je za to skovao je reč od 67 slova "Sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad". 6. Studentima medicine u Danskoj pripadne muka od same pomisli na specijalizaciju, pošto pre nego što je upišu moraju dobro da izlome jezik sa "Speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode". 7. Holanđani su izgleda baš voleli da se hvale svojim kolonijalnim dometima. Tako su, nekom prilikom, izlagali kolibe Hotentota, stanovništva jugozapadnih delova Afrike. Mesto na kome je takva izložba priređna nazvali su rečju koja sadrži 41 slovni znak - "Hottentottententententoonstellingsterrein". 8. Umor koji osećate posle tokom prepodneva posle rođendanske vikend žurke je očigledno nešto što je često u Estoniji, kada su za to čak i reč od 42 slova smislili: "Sünnipäevanädalalõpupeopärastlõunaväsimus". 9. Kada nešto ne može da se kristališe, ono je antikristališuće. E sad, kada u Slovačkoj eksperimentišete sa mnogo nečega što je antikristališuće to zovete rečju od 40 slova: "Znajneprekryštalizovávateľnejšievajúcimi". 10. Najduža reč u srpskom jeziku, prema nekim izvorima, je prezime od 38 slova "Semparavilivičinaversalamilitipikovski", za koje se navodi da je registrovano na jednom popisu i da se zbog toga smatra najdužom rečju u našem jeziku. Prema zvaničnim podacima, međutim, najduža srpska reč ima 22 slova. To je reč "prestolonaslednikovica", odnosno žena prestolonaslednika. U Jugoslaviji je, za najdužu u srpskohrvatskom jeziku, važila reč "antisamoupravnosocijalistički". (M. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.