ON JE UPRAVLJAO DRONOVIMA SMRTI I REKAO ISTINU O AMERICI! Zbog onoga što je jednom video, MOMENTALNO JE DAO OTKAZ
Brandon Brajant, Foto: Printscreen

grizla ga savest

ON JE UPRAVLJAO DRONOVIMA SMRTI I REKAO ISTINU O AMERICI! Zbog onoga što je jednom video, MOMENTALNO JE DAO OTKAZ


Bivši američki vojnik koji je upravljao bespilotnim letelicama, i tvrdio da su mu šefovi vazduhoplovnih snaga rekli da je "to samo pas" kada je ubio dete u Avganistanu, opisao je američku vojsku kao "goru od nacista"

Objavljeno:

Brandon Brajant, iz Misule, proveo je šest godina u vazduhoplovstvu SAD-a upravljajući dronovima iz tamnog kontejnera na 7.000 milja od sukoba. Bivši američki vojnik koji je upravljao bespilotnim letelicama, i tvrdio da su mu šefovi vazduhoplovnih snaga rekli da je "to samo pas" kada je ubio dete u Avganistanu, opisao je američku vojsku kao "goru od nacista". Brandon Brajant, iz Misule, proveo je šest godina u vazduhoplovstvu SAD-a upravljajući dronovima iz tamnog kontejnera na 7.000 milja od sukoba. 34-godišnjak je ispaljivao rakete iz baze u Las Vegasu. Proveo je i vreme u centrima za kontrolu bespilotnih letelica u Novom Meksiku i Iraku. Ali nakon naredbe o ubijanju deteta u Avganistanu, znao je da ne može da nastavi i napustio je vojsku da bi se izjasnio protiv američkog bespilotnog programa. Brajant je rekao da je pretrpeo post-traumatični stresni poremećaj nakon što je bacao rakete na ljude sa druge strane sveta.

U vazduhoplovstvo se prijavio kada je imao 19 godina, a prvo ubistvo izvršio je 2007. Od 2006. do 2011. godine njegova eskadrila pogodila je 1.626 meta, uključujući žene i decu. Prema Brajantovom saznanju, ubio je 13 ljudi. Prvo ubistvo se dogodilo kada je ciljao dronom Predator na trojicu muškaraca na zemljanom putu u Avganistanu. Brajant je gledao kako se posledice njegove akcije odvijaju na monitoru. Video sam kako mu krv šiklja iz noge, a zatim sam ga gledao kako umire. Ta slika na ekranu je još uvek u mojoj glavi. Kad god razmislim o tome, još me boli. Kad sam povukao obarač, znao sam da to nije u redu. Kad je projektil pogodio znao sam u svojoj duši da sam postao ubica. Jedno od najtraumatičnijih iskustava ovog vojnika dogodilo se kasnije iste godine kada je slučajnim pogotkom slučajno ubio dete u Avganistanu. Zadatak mu je bio da izvidi neprijateljsku metu za koju se verovalo da je unutar zgrade, ali u poslednji trenutak je ugledao malo dete kako trči baš u pravcu gde je njegova raketa trebalo da padne. Kada se požalio nadležnima da je počinio ratni zločin, insistirali su da je u pitanju samo pas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.