EPOHALNO OTKRIĆE DOKTORA! Misteriozne crne pečurke koje rastu u Černobilju poslužiće kao LEK za mnoge BOLESTI?!
Pečurke, Foto: Printscreen

DA LI JE MOGUĆE?

EPOHALNO OTKRIĆE DOKTORA! Misteriozne crne pečurke koje rastu u Černobilju poslužiće kao LEK za mnoge BOLESTI?!

Naučnike je zainteresovalo kako mikroorganizmi uspevaju da prežive ekstremne uslove u kojima se nalaze

Objavljeno:

Pet godina nakon nuklearne katastrofe koja se dogodila u elektrani u Černobilju naučnici su otkrili da na zidovima napuštenog radioaktivnog reaktora rastu misteriozne crne pečurke.

Naučnike je zainteresovalo kako mikroorganizmi uspevaju da prežive ekstremne uslove u kojima se nalaze, zbog čega su i počeli da sprovode istraživanja. Ispostavilo se da pečurke rastu u pravcu izvora zračenja, kao da ih radijacija "privlači".

Otkriveno je da pečurke sadrže veliku količinu melanina - pigmenta od kog ljudska koža postaje tamnija.

To omogućava neobičnim biljkama da apsorbuju zračenje bez štete po sebe i da ga pretvore u hemijsku energiju, kao što obične biljke fotosintezom pretvaraju ugljen-dioksid i hlorofil u kiseonik i glukozu.

Neobični proces je dobio naziv "radiosinteza" a naučnici se nadaju da će, zahvaljujući tim istraživanjima, otkriti nove načine zaštite od smrtno opasne radijacije.

Novi lek koji će štititi ljudski organizam od radijacije

Prema mišljenju stručnjaka, NASA, Kasturija Venkatesvarana, koji se nalazi na čelu istraživanja o specijalnim gljivama tipa Cryptococcus neoformans, zahvaljujući eksperimentima koji se sprovode, postoji mogućnost da se razvije novi lek koji će blokirati i neutralizovati uticaj radijacije na ljudski organizam.

Lek bi, između ostalog, pomagao osobama koje su obolele od raka prilikom lečenja radio-terapijom, kao i inženjerima zaposlenim u nuklearnim elektranama, pilotima, astronautima i mnogim drugim.

Naučnici pretpostavljaju da bi sposobnost gljiva da pretvaraju radijaciju u energiju u budućnosti mogla biti iskorišćena za punjenje različitih električnih uređaja. Takva vrsta biotehnologije može postati prilično perspektivna, budući da je biokompatibilna i nije toksična.

U poslednje vreme eksperimenti sa primenom gljiva u medicinske svrhe privukli su veliku pažnju, zahvaljujući eksperimentu kada su gljive uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde je nivo radijacije viši nego na Zemlji. Rezultati svemirskih eksperimenata još nisu objavljeni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.