MLADA PREDUZETNICA LEJLA IZNENADA PREMINULA: Pamtiće je po hrabroj i istrajnoj borbi protiv SIROMAŠTVA!
Lejla Janah, Foto: Youtube/printscreen

kraj borbe

MLADA PREDUZETNICA LEJLA IZNENADA PREMINULA: Pamtiće je po hrabroj i istrajnoj borbi protiv SIROMAŠTVA!

Lejla Janah (37) bila je poznata zbog svoje borbe da se ukine siromaštvo tako što je njena kompanija obezbeđivala posao najsiromašnijim u Africi i Aziji

Objavljeno:

Lejla je rođena u Njujorku, školovala se na Harvardu, radila u Svetskoj banci. Kako se uopšte zainteresovala za problem smanjenja siromaštva?

Janah je 2005. godine putovala u Indiju. Na putu ka firmi u kojoj je imala sastanak, videla je veliki broj naselja u kojima, u nehigijenskim uslovima, živi veliki broj ljudi. Primetila je da u firmi nema zaposlenih koji dolaze iz tih slojeva. Tako se rodila ideja: omogućiti posao ljudima koji žive ispod ili na granici siromaštva.

Model je jednostavan: umesto da se siromašnima daje socijalna pomoć, omogućava im se da steknu nove veštine, rade, zarađuju i stiču neophodno samopouzdanje za popravljanje životnih okolnosti.

U Keniji je 2008. godine osnovala IT kompaniju- Samasors i krenula da sprovodi svoj plan za smanjenje siromaštva. Uslov za posao je bio da imaju osnovni nivo engleskog jezika i da imaju primanja ispod granice siromaštva. Kompanija im je omogućila obuku iz osnovnih kompjuterskih veština.

Kroz procese obuka, sticanja digitalnih veština do sada je prošlo više od 50 000 ljudi u Keniji, Ugandi i Indiji. To im je omogućilo da se izdignu iz siromaštva i žive dostojanstvene živote.

Samasource, kompanija koja se bavi obradom i skupljanjem podataka, veštačkom inteligencijom i razvojem klaud platformi, trenutno ima 2900 zaposlenih. Među svojim poslovnim ciljevima i promovisanje ovog modela društvene odgovornosti i smanjenja siromaštva.

Lejla je preminula 24. januara od raka u 37. godini.

"Nedostajaće nam Lejlin zarazni osmeh, istrajnost i sposobnost da inspiriše za sve što predstavlja snagu dobra u svetu," rečeno je u saopštenju Samasorsa povodom njene smrti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.