UMRO LUDI MAJK, PLAĆENIK I AVANTURISTA: Sa vojskom DIVLJIH GUSAKA rušio vlade, doživeo 100 GODINA! (VIDEO)
Majkl Hoare, Foto: Youtube printscreen

KAO IZ HEMINGVEJEVOG ROMANA

UMRO LUDI MAJK, PLAĆENIK I AVANTURISTA: Sa vojskom DIVLJIH GUSAKA rušio vlade, doživeo 100 GODINA! (VIDEO)

Hoare proveo je poslednje godine u Južnoj Africi i objavio nekoliko memoara - uključujući "Plaćenika", "Put do Kalamate" i "Aferu Sejšeli"

Objavljeno:

Majkl "Ludi Majk" Hoare, koji se uveliko smatra najpoznatijim svetskim plaćenikom, umro je u dobi od 100 godina.

Rođen u Indiji od irskih roditeljima, vodio je kampanje u Kongu šezdesetih godina prošlog veka koje su mu tada donele slavu i kontroverznu zaostavštinu godinama kasnije.

Njegova karijera stigla je do sramotnog kraja 1981. godine, kada je dobio zatvorsku kaznu zbog neuspelog državnog udara na Sejšelima.

Sin Ludog Majka, Kris Hoare, rekao je u izjavi da mu je otac umro u ustanovi za negu u Durbanu, Južna Afrika.

- Majk Hoare živeo je od filozofije da dobijate više od života tako što živite opasno, tako da je još izvanrednije što je živeo više od 100 godina- rekao je.

Nakon služenja u britanskoj vojsci tokom Drugog svetskog rata i dostizanja čina majora, Hoare je započeo posleratnu karijeru kao računovođa, vodeći nekoliko malih preduzeća u Južnoj Africi. Ali 1961. godine upoznao je Moisa Tšombea - kongovskog političara i biznismena koji će tri godine kasnije postati premijer Konga.

Godine 1964. Tšombe je angažovao Hoarea da upravlja pobunom koju su pokrenuli komunisti. Kada je pobuna završena 18 meseci kasnije, Hoare i njegova jedinica plaćenika - koje je nazvao "divljim guskama" - bili su međunarodno poznati.

Zbog antikomunističkih uverenja nisu ga voleli u mnogim nacijama, a istočno nemački radio ga je redovno opisivao kao "tog ludog krvnika Horaea".

Zbog toga su ga prozvali "Ludi Majk" - nadimak kojim je bio oduševljen. 1978. godine objavljen je avanturistkićki film o plaćenicima pod nazivom Divlje guske. U filmu je glumio Ričard Barton kao pukovnik Alen Fokner, lik zasnovan uglavnom na Hoareu.

Činilo se da se Hoare povukao iz vojnog života početkom 1980-ih - ali 1981. pokrenuo je iznenađujući pokušaj svrgavanja vlade Sejšela. Veruje se da je Hoare dobro poznavao Sejšele i imao posebnu mržnju prema socijalističkoj vladi pod predsednikom Albertom Reneom.

Stekavši prećutnu podršku vlada Južne Afrike i Kenije, Hoare je započeo pobunu. Oktobra 1981. godine, skladište oružja dostavljeno je u njegov prigradski bungalov u Južnoj Africi, koji je sakrio u svom podrumu. Regrutovao je 46 muškaraca, a sa njima je planirao da uđe na Sejšele, a trebalo je da budu prerušeni u ragbi igrače. Skoro svi muškarci uspeli su da prođu carinu na aerodromu Mahe.

Međutim, jedna njihova grupa pridružila se pogrešnom redu, svađala se sa carinskim službenikom koji su na kraju pretresali njihove torbe. Kada su policajci pronašli demontirani AK-47, muškarac se uspaničio i otkrio da napolju ima više oružja.

U ovom trenutku, ceo plan je razotkriven, a usled sukoba koji je usledio na aerodromu, plaćenici oteli avion Air India i odleteli ga nazad u Južnu Afriku. Kada su stigli, plaćenici su bili zatvoreni u zatvoru šest dana, a Hoare i njegovi planovi - nazvani "državni praznični udar" - ismevani su u globalnoj štampi.

Godinu dana kasnije suđeno im je zbog otmice aviona Air India. Hoare osuđen je na 20 i 10 godina uslovne kazne. Pušten je nakon 33 meseca.

Hoare proveo je poslednje godine u Južnoj Africi i objavio nekoliko memoara - uključujući "Plaćenika", "Put do Kalamate" i "Aferu Sejšeli".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/bbc)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.