KRALJ ČITAVU DECENIJU NIJE HTEO DA PRIZNA DA JE VARAO SUPRUGU: Onda je jedan DNK test sve promenio!
Delfin je konačno dokazala da je bivši kralj njen otac, Foto: EPA/OLIVER HOSLET

skandal u belgiji

KRALJ ČITAVU DECENIJU NIJE HTEO DA PRIZNA DA JE VARAO SUPRUGU: Onda je jedan DNK test sve promenio!

Više od jedne decenije borio se protiv zahteva za očinstvo belgijske umetnice Delfin Boel (51)

Objavljeno:

Bivši belgijski kralj Albert II priznao je da je otac žene koja je dete dobijeno iz njegove afere, nakon što je bio primoran da uradi DNK test koji je bio pozitivan.

Više od jedne decenije borio se protiv zahteva za očinstvo belgijske umetnice Delfin Boel (51). Izgubio je imunitet od krivičnog gonjenja nakon što je 2013. abdicirao zbog lošeg zdravlja. Advokat Delfin Boel rekao je da je priznanje očinstva bivšeg kralja "olakšanje".

U izjavi objavljenoj u ponedeljak, advokati bivšeg kralja rekli su da je "saznao rezultate DNK testa, i naučni zaključci govore da je biološki otac gospođe Delfin Boel".

Advokati su rekli da je 85-godišnjak odlučio da zaustavi pravnu bitku, koja se vukla od 2013. godine, i sada "prihvata da Delfin Boel njegovo četvrto dete".

Kralj Albert II
Kralj Albert IIfoto: AP

Advokat Delfin Boel, Marc Uitendaele, rekao je za televiziju RTL "da je njen život bio duga noćna mora zbog te potrage za identitetom". On je dodao:

- Imala je biološkog oca koji ju je brutalno odbacio kada se taj slučaj očinstva javno pojavio.

On je dodao da je pokrenula pravnu borbu "da izbegne da njena deca nose taj teret".

U maju prošle godine, apelacioni sud u Briselu presudio je da bivši kralj treba biti kažnjen sa 5.000 evra dnevno zbog odbijanja da uradi DNK test.

Glasine da je kralj imao vanbračno dete prvi put su se pojavile 1999. godine u neovlašćenoj biografiji o njegovoj ženi. To je izazvalo kraljevski skandal i medijske tračeve u Belgiji.

Delfin Boel je prvi put zvanično tvrdila da je kralj Albert biološki bio njen otac tokom intervjua 2005. godine. Njena majka, baronica Sibil de Selis Longčamp, tvrdila je da su njih dvoje imali aferu između 1966. i 1984. godine, kada je još bio princ Albert iz Liježa.

Međutim, nakon smrti svog starijeg brata 1993. u 62. godini, on je neočekivano došao na tron. On je tu funkciju obavljao do jula 2013. godine, kada je najavio abdikciju- navodeći kao razlog loše zdravlje - i zamenio ga je sin Filip. Kaže se da prima godišnji prihod od oko milion evra.

Ubrzo nakon što je abdicirao, Delfin Boel je pokrenula sudski postupak.

Prošle godine je odbio da ispuni naredbu suda 2018. godine da se podvrgne DNK ispitivanju i pokrenuo je žalbu. Sud je prvobitno odredio tromesečni rok za njega da pruži uzorak sline za testiranje - rekavši da će se i bez toga za Boel smatrati da je njegova ćerka i mogla bi ispunjavati uslove za nasledstvo.

Belgija ima ustavnu monarhiju u kojoj kralj igra uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.