REZAO JE JEVREJIMA KOSU I SPREMAO IH ZA GASNE KOMORE: Ovaj čovek video je PATNJU koja se ne može zamisliti! (VIDEO)
Toivi Blat, Foto: Youtube printscreen/USC Shoah Foundation

DRUGI SVETSKI RAT

REZAO JE JEVREJIMA KOSU I SPREMAO IH ZA GASNE KOMORE: Ovaj čovek video je PATNJU koja se ne može zamisliti! (VIDEO)

Iz Izbice, mesta u istočnoj Poljskoj, gde je prie rata živelo oko 3600 Jevreja, u aprilu 1943. godine u logor smrti Sobibor odvedena je porodica Blat.

Objavljeno:

Ove godine obeležava se 75. godina od oslobađanja Aušvica.

U logoru je nestalo i ubijeno više od milion ljudi. Oslobođen je 27. januara ulaskom sovjetskih vojnika.

Iz Izbice, mesta u istočnoj Poljskoj, gde je pre rata živelo oko 3600 Jevreja, u aprilu 1943. godine u logor smrti Sobibor odvedena je porodica Blat. Toivi Tomas Blat jedini je preživeo. Imao je 15 godina kad je odveden u logor.

Sa Blatom i njegovom porodicom dana je u logor iz Izbice deportovano 200 ljudi, s tim da je njih 160 odmah ubijeno u gasnim komorama. Među njima i Blatovi roditelji i mlađi brat Herik (10). Preostalih 40 ostavljeno je kao radna grupa.

SS-ovac Karl Frencel izabrao je Blata i rekao mu: 'Ti mali, ti ćeš mi čistit cipele!

Pripremao ljude za gasnu komoru

Blat je tako, između ostalih poslova koje je obavljao, čistio cipele SS-ovcu Frencelu i po njegovoj naredbi uništavao lična dokumenta Jevreja koji su deportovani u logor.

Naime, namenjen isključivo istrebljenju Jevreja, logor Sobibor bio je prava fabrika smrti. Cilj je bio samo jedan - likvidacija poljskih Jevreja. U samo 16 meseci svog postojanja, u njemu je ubijeno 250 hiljada ljudi.

U Oktobru 1943. došlo je do pobune u Sobiboru. Čak 300 zatvorenika uspelo je pobeći iz logora. Nakon pobune zapovednik SS jedinica Hajnrih Himler naredio je da se Sobibor sravni sa zemljom. Na mestu tog strašnog logora smrti posadili su šumu kako bi izbrisali sve tragove njegovog postojanja.

Toivi Blatt bio je jedan od onih koji su uspeli pobeći. No, pre bega je valjalo preživeti. On je, kad već nije poslan u komore, činio sve kako bi preživeo. Čak je i pripremao ljude za odlazak u gasne komore.

Toivi je naravno bio više nego svestan da i sam - premda protiv svoje volje - sudeluje u procesu ubijanja. Bilo mu je zaista jasno kako sve te poslove poput šišanja, razvrstavanja odeće, uzimanja prtljaga iz voza, čišćenje logora - većinu tih praktičnih poslova nužnih za održavanje operativnog kapaciteta Sobibora - obavljaju Jevreji...

- Kako to možeš činiti? - upitala je Toivija jedna sredovečna Poljakinja dok joj je rezao kosu.

- I tebe će ubiti. Doći će i tvoj trenutak.

Ništa joj nije odgovorio, ali njenih reči se sećao 'kao kletve'. '

- Sav sam se bio usredsredio, svaka moja misao je bila usmerena samo na to kako preživeti - kako. Umreću, ali još sam živ i ne želim umreti danas. A onda dolazi novi dan, a niti sutra neću hteti umreti - piše o sudbini Toivija Blata autor Lorenc Ris u knjizi ''Aušvic: Nacisti i konačno rešenje''.

Nemci su bili šokirani begom

Pobuna u Sobiboru počela 14.oktobra 1943. Iz logora je u beg pošlo 600 ljudi. Počeli su masovno bežati kroz rupu u ogradi. Pratila ih je snažna nemačka vatra. Ipak, polovina je uspela pobeeći. Ostali su uhapšeni ili streljani, a neki su stradali i u minskim poljima koje su nacisti postavili u poljima oko Sobibora.

- Po mišljenju Toivija Blata, glavni razlog tog uspešnog pokušaja je: 'Nas oni (Nemci) nisu smatrali ljudima sposobnim za bilo šta. Smatrali su nas smećem. Nisu očekivali da će Jevreji (pokazati spremnost) da umru (s nekim razlogom) jer su videli kako ih hiljade umire ni za šta - navodi autor Ris u svojoj knjizi.

Većina od tri stotine begunaca iz Sobibora nije preživela rat. Mnogi su lutali u okolini, izgubili se po šumama, pa su uhvaćeni za nekoliko sati. Druge su posle izdali Poljaci i predali Nemcima.

foto: EPA/WOJCIECH PACEWICZ

Gledao je 'leteća tiela': Mine su ih raznosile na komade

Dok je Toivi Blat bežao, padao je nekoliko puta i svaki put bi pomislio da je pogođen. No, uspeo je da se dokopa šume. Dok je trčao, Toivi Blatt je gledao 'leteća tela', tela koje su eksplodirajuće mine raznosile na komade, i shvatio kako je imao 'sreću' da je među poslednjima izašao iz logora.

Toivi Blat je preživeo niz avantura i opasnih begova - ponekad su mu pritom Poljaci pomagali, a ponekad te njegove begove gotovo izdajom dovodili u opasnost. Posle rata, jedno je vrijeme je živeo u Poljskoj, a onda krajem 50-ih godina odlučio potražiti bolji život u Kaliforniji. Napisao je i knjigu 'From the Ashes of Sobibor: A Story of Survival'.('Iz pepela Sobibora: Priča o preživljavanju'.) i svojim svedočanstvima doprineo snimanju filmova.

Godine 2009. Blat je svedočio na suđenju Janu Demjanjuku, čuvaru Sobibora.

Toivi Blat preminuo je 2015. godine u 88. godini

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.