DEČAK SE OSVETIO NACISTIMA ZBOG TOGA ŠTO SU MU UBILI PORODICU: Ovo vam je za moje roditelje!
Foto: Printscreen

šok

DEČAK SE OSVETIO NACISTIMA ZBOG TOGA ŠTO SU MU UBILI PORODICU: Ovo vam je za moje roditelje!

Igrom sudbine, tamo su ga pronašli ukrajinski partizani na čelu sa Mošom Gildmanom

Objavljeno:

Jedan od simbola stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, pored brojnih fotografija, spomen logora u kojima su izlložene njihove lične stvari, jeste i postavka violina Amona Vajnstina. Naime, on se bavi sakupljanjem i reparacijom violina na kojima su svirali Jevreji pre i tokom Holokausta. Iako svaka od njih krije neku tužnu priču, ona o onoj na kojoj je svirao Motele Šlajn, mladić iz Ukrajine koji je bio vanserijski muzičar, uška je u anale ušao zbog svoje hrabrosti i mudrosti.

Priča o Moteleu počinje u beloruskom gradu Krasnovka, gde je pored Šlajnovih živela samo još jedna jevrejska porodica, Gerštajn. Šlajnovi su bili siromašni, a kako je on bio jako nadaren za sviranje violine, njegovo dalje usavršavanje preuzeo je jedan od članova druge jevrejske porodice kada je mališan imao samo osam godina.

Međutim, perspektivnu karijeru ovog mladića, prekinuo je rat. Naime, nakon što su članovi njegove porodice uhapšeni i odvedeni u Aušvic, gde su, nažalost, kasnije i pogubljeni, brigu o njemu su preuzeli Gerštajnovi.

U trenutku kada je on imao dvanaest godina, prilikom vraćanja iz šetnje, video je veliki broj nacističkih vojnika na imanju porodice koja je preuzela brigu u njemu. U tom krvavom piru, pogubljeni su svi članovi porodice, a Motel se odlučio da spas potraži u šumi.

Igrom sudbine, tamo su ga pronašli ukrajinski partizani na čelu sa Mošom Gildmanom, komunističkim vojnikom koji je po veroispovesti takođe bio Jevrejin. "Ujka Miša" kako su ga zvali, preuzeo je dečaka u svoj vod, jer je u njemu video šansu kako da drži na oku naciste u gradu.

Naime, dečak je svirao ukrajinske narodne pesme na gradskom trgu,u Ovruhu a tu priliku je koristio da nadgleda okupatore, te i da obaveštava tamošnje partizane o potencionalnim opasnostima.

Kako njegov talenat nije bio sporan,mladića su ubrzo primetili i Nemci. Naime, jedan od njih, koji se razumeo u muziku, zaposlio je mladića u obližnjoj kafani da svira nacističkoj vojsci. Nakon nekoliko nastupa, primetio je da u podrumu restorana postoji nekoliko pukotina koje mogu da se iskoriste za miniranje lokala.

U narednih nekoliko nedelja, mladić je, koristeći poverenje koje je zadobio kao violinista, uneo u lokal 18 kilograma eksploziva u svojoj torbi za violinu. Priliku za to je nalazio tokom pauza u sviranju, postepeno, vodeći računa da niko ništa ne priimeti. Sve je pripremao za trenutak kada će se u lokalu nalaziti veliki broj nemačkih vojnika, piše Forvard.

Taj dan je došao sa posetom SS divizije lokalnim vlastima i tamošnjim jedinicama. Motele je zabavljao vojnike dok su se oni opijali do kasno u noć. Kada se njegov repertoar završio, a klavir i violinu preuzeli pijani vojnici, sišao je u podrum gde je zapalio dugački sporogoreći fitilj.

Iz restorana je izašao mirno, pozdravljajući se sa vojnicima. Jednom od njih je salutirao uz nacistički pozdrav "Hajl Hitler". Kada se našao na dvesta metara od restorana, došlo je do eksplozije u kojoj je stradao veliki i nikada tačno utvrđen broj Nemaca. Motel je taj trenutak veoma emotivno proslavio po dolasku u brigadu.

- Ovo vam je za moje roditelje i malog Bašialea - rekao je sa pesnicom i pogledom uprtim ka nebu.

Motele Šlajn, poginuo je sa 14. godina tokom nemačkog bombardovanja, a njegovu violinu uzeo je i poneo "Ujka Miša". Tokom rata, prilikom marša na Berlin, a nakon toga u Pariz, te i u Izrael, gde je i preminuo 1958. godine. Ona je ostala kao deo porodice Gildman, sve do momenta kada su odlučili da je poklone Izraelskom memorijalnom muzeju Holokausta uz uslov da ona bude dostupna za javne nastupe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.