GLAVNI FINANSIJER ANTIVAKSERA ZARADIO MILIONE PRODAJUĆI LAŽ: Tvrdio da njegovi proizvodi LEČE I RAK!
Merkola je dao milione antivakserima, Foto: Youtube printscreen

opasni pokret

GLAVNI FINANSIJER ANTIVAKSERA ZARADIO MILIONE PRODAJUĆI LAŽ: Tvrdio da njegovi proizvodi LEČE I RAK!

2,98 miliona dolara koje je Merkola donirao antivaksinaškoj grupii od 2009. godine stigli su iz Fondacije za prirodno zdravlje, privatne fondacije koja u potpunosti finansira njegov posao

Objavljeno:

Najstarija zagovaračka grupa za borbu protiv vakcina u SAD često naglašava da je podržavaju pre svega malim donacijama zabrinuti roditelji.

Ali tokom protekle decenije, jedan donator je Nacionalnom centru za vakcine doprineo sa više od 2,9 miliona dolara, što čini oko 40 procenata finansijskih sredstava organizacije, prema poslednjim dostupnim poreskim evidencijama.

Taj donor, osteopatski lekar Josef Merkola, prikupio je bogatstvo prodajući prirodne zdravstvene proizvode, pokazuju sudske evidencije, uključujući vitaminske dodatke, za koje neki tvrde da su alternativa vakcinama.

Merkola, na čije tvrdnje o drugim proizvodima upozoravaju regulatori, takođe je dao najmanje četiri miliona dolara za nekoliko grupa koje su protiv vakcine. Njegova neto vrednost, koja uglavnom potiče iz njegove mreže privatnih kompanija, narasla je na „više od 100 miliona dolara“, rekao je u izjavi za 2017. godine.

Početkom prošlogodišnje sezone gripa, Merkola se pojavio u video snimku na Jutjubu pozivajući ljude da budu skeptični u vezi sa vakcinama protiv gripa. Mekola je tvrdio da su vakcine povezane sa „smrću i trajnim neurološkim komplikacijama“, a rekao je da su dodaci vitamina D među „daleko efikasnije, jeftinije i manje rizične alternative“.

Takve tvrdnje veoma su pogrešne, kažu vladini zdravstveni zvaničnici. Na primer, kažu, dok su u veoma retkim prilikama ljudi razvili neurološki poremećaj Guillain-Barre sindrom nakon što su primili vakcine protiv gripa, istraživanje sugeriše da je poremećaj snažnije povezan sa samim gripom nego sa primanjem vakcine.

Pored toga, dok su neke studije sugerisale da vitamin D može pomoći u sprečavanju gripa, druge nisu našle takvu korist, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je najbolji način za zaštitu od infekcije vakcinacija.

Merkola je svoju kompaniju započeo kao osteopata, gde je ljudima nudio pomoć u mršavljenju. Međutim, kasnije se fokusirao na prodaju svojih proizvoda.

U 2005. i ponovo u 2006. godini Uprava za hranu i lekove upozorila je Merkolu da ilegalno tvrdi da bi neki od njegovih proizvoda, uključujući kokosovo ulje, mogli da pomognu u sprečavanju ili lečenju srčanih bolesti, raka i drugih bolesti. Agencija mu je rekla da bi se mnogi takvi proizvodi mogli plasirati kao "dodaci ishrani" ako se uklone tvrdnje o lečenju ili sprečavanju bolesti. Njegov sajt zbog toga sada sadrži izjavu:

- Ovi proizvodi nisu namenjeni dijagnozi, lečenju ili sprečavanju bilo koje bolesti.

2,98 miliona dolara koje je Merkola donirao antivaksinaškoj grupii od 2009. godine stigli su iz Fondacije za prirodno zdravlje, privatne fondacije koja u potpunosti finansira njegov posao i koju on vodi kao predsednik, pokazuju poreski podaci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Washingtonpost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.