TAJNA ISTORIJA PETKA 13-TOG: Da, danas je TAJ DAN!
Sujeverje petka trinaestog je prilično popularno, Foto: Profimedia

MISTERIJA

TAJNA ISTORIJA PETKA 13-TOG: Da, danas je TAJ DAN!

Ovo su neke zanimljive činjenice o njemu

Objavljeno:

U današnje vreme verovanje u natprirodne stvari je nekako baš glupo, zar ne. Osim, naravno, ako ne patite od triskaidekafobije (straha od broja 13), ili možda čak od paraskavedekatriafobije (straha od petka 13.).

Da, danas je taj čuveni petak trinaesti, dan na koji se, kako nam se utuvljuje u glavu, "dešavaju loše stvari".

Petak trinaesti "pada" 688 puta u ciklusu od 400 godina Gregorijanskog kalendara, otprilike jednom u 6 meseci, iako nekad prođe 14 meseci od jednog do drugog, a nekad samo 3.

Zašto se broj 13, a posebno petak 13. smatraju "nesrećnim"?

Drevna istorija

12 nordijskih bogova večeraju u Valhali, velikoj hali Asgarda, kojim vlada bog Odin. Nestašni bog Loki upada na "žurku", kao 13. gost. Besan što nije pozvan, on kuje zaveru posle koje je ubijen bog užitka, svetlosti i čistote Balder Lepi, što ceo svet zavija u veliku tamu. Posle toga je postalo "NE!" praviti proslave sa 13 gostiju. Američki predsednik Ruzvelt je, na primer, bio toliko uplašen od ovog broja da je, kad bi se to desilo, pozivao sekretaricu da bude 14. gost.

33. godina

Juda je 13. gost na Poslednjoj večeri. Isus je raspet u petak. Drugi "istorijski" događaji koji su se desili u petak su sledeći: Adam i Eva su isterani iz Raja, Kain je ubio Avelja, počela je Veliki potop i desila se velika zabuna u Kuli u Vavilonu.

Petak 13. oktobar 1307.

Stotine vitezova Templara su uhapšeni i nepravedno optuženi za jeres od strane kralja Francuske Filipa IV. Svi su masakrirani.

XIV vek

Džofri Čoser piše Kanterberijske priče, u kojima piše o "nesrećnom petku" u priči kaluđerice: "i u petak se desilo sve ovo zlo... jer on je zaista u petak ubijen"...

XV vek

Počinju da se koriste Tarot karte. One su označene brojevima od 1 do 20. Svaki broj predstavlja nešto, kao ljubavnike (6) ili Sunce (19). Broj 13, naravno, je SMRT.

1662.

Tridesetogodišnja škotska domaćica Isobel Gaudi je optužena da je veštica, i daje detaljno "priznanje" o tome šta je sve koristila kako bi menjala oblik i ubijala decu. Veštičje "leglo" u kojem je i ona se sastoji od 13 veštica, što je perverzija simboličnih 12 apostola (i 13. Isusa).

Petak 13. april 1906.

Rođen je nobelovac Semjuel Beket. Drugi ljudi rođeni na petak 13. su Margaret Tačer, Fidel Kastro, Stiv Bjuskemi i sestre Olsen.

Petak 13. 1951.

Kompozitor Arnold Šenberg umire. 1908. je primetio da 13. pesma njegovog ciklusa "Knjiga visećih vrtova" ima 13 slova u naslovu. On je patio od triskaidekafobije celog života, a umro je petka 13. u 76. godini (7+6=13).

1964.

Poslednja vešanja u Velikoj Britaniji. Omča se pravi tako što dželat zateže konopac 13 puta. Vudi Gatri peva o ovome u "Hangknot, Slipknot": “Did you ever see a hangman tie a hangknot? / I've seen it many a time and he winds, he winds / After thirteen times he's got a hangknot."

Petak 13. oktobar 1972.

Avion sa urugvajskim ragbi timom iz Montevideo se ruši u Andima. Poginula je većina putnika. Preživeli, koji su pronađeni 3 meseca kasnije, bili su prinuđeni da jedu meso mrtvih kako bi preživeli.

1978.

Džon Vejn Gejsi je uhapšen za seksualni napad i ubistvo 33 tinejdžera i mlada muškarca. Broj slova u njegovom imenu na engleskom - 13.

- Jack the Ripper (Džek Trbosek) - 13 slova

- John Wayne Gacy (Džon Vejn Gejsi) - 13 letters

- Charles Manson (Čarls Menson) - 13 letters

- Jeffrey Dahmer (Džefri Damer) - 13 letters

- Theodore (Ted) Bundy (Ted Bandi) - 13 letters

Sve ovo su najpoznatije serijske ubice.

1980.

Počinje da se prikazuje film Petak 13., inspirisan uspehom filma "Noć veštica" (Halloween) dve godine pre toga. Pošto joj se sin udavi na jezeru Kamp Kristal, majka počinje da ubija ljude, kako bi se osvetila. Kasnije izlazi nastavak, i još nastavaka. Ispostavlja se da dečak nije mrtav - ime mu je Džejson Vurhis, i još je gori od majke.

Petak 13. septembar 1996.

Tupak Šakur, 2Pac, umire od posledica pucnjave u 25. godini, pošto su 6 dana pre toga pucali u njega. Njegova grupa Outlawz je kasnije popušila njegov pepeo sa malo marihuane: "Pak je voleo to sranje, pa smo se od njega oprostili na naš način".

Petak 13. septembar 2006.

Razbija se ogledalo sujevernog para iz Velike Britanije. Prema sujeverju, to im donosi 7 godina nesreće. Kasnije tog dana, kupuju karticu lutrije i dobijaju 9 miliona funti.

Petak 13. septembar 2009.

Počinje da se prikazuje rimejk Petka 13. Film koji je režirao Majkl Bej odmah je napljuvan kao dosadan i neoriginalan.

Petak 13. septembar 2012.

Kruzer Kosta Konkordia tone u blizini ostrva Isola del Giglio u Italiji. Poginulo je 30 ljudi.

Petak 13. decembar 2019.

Niko više zaista ne strahuje od petka 13. Osim filmskih producenata i novinara. I ponekog čitaoca i gledaoca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/DazedDigital)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.