SEDMORO DECE JE UMRLO, PA SU OŽIVELI POSLE 6 SATI! Desila se nesreća u ŠKOLI, ovako su uspeli da se VRATE IZ MRTVIH
Doživeli su kliničku smrt, Foto: BBC Printscreen

neverovatna priča

SEDMORO DECE JE UMRLO, PA SU OŽIVELI POSLE 6 SATI! Desila se nesreća u ŠKOLI, ovako su uspeli da se VRATE IZ MRTVIH

Nesreća se dogodila na tzv. dragon boat kajaku 11. februara 2012., a u incidentu je učestvovalo 13 učenika i 2 učitelja iz lokalne srednje škole Lundby Efterskole

Objavljeno:

Bilo je to 2011. godine u Danskoj, kad se čamac s mladim tinejdžerima prevrnuo usred mora, a svi u njemu uskoro su se našli u ledenoj hladnoj vodi s malim izgledima za preživljavanje.

Nesreća se dogodila na tzv. dragon boat kajaku 11. februara 2012., a u incidentu je učestvovalo 13 učenika i 2 učitelja iz lokalne srednje škole Lundby Efterskole.

Brod se prevrnuo zbog jakog vetra. U 11 sati su učenici isplovili iz luke Praesto kako bi oborili rekord u vožnju koje su drugi učenici postavili dva dana ranije. U 11 sati i 22 minute brod se prevrnuo, a budući da niko nije imao telefon niti su imali radio, učenici su morali otplivati na obalu kako bi spasili.

- Pomislila sam odmah OK, sad ću umreti - ispričala je jedna od žrtvi u videu za BBC.

Katrin i 12 njenih prijatelja iz razreda bili su na školskom izletu koji je gotovo završio tragično za velik broj njih i njihove porodice

- Bilo je užasno hladno, toliko da je na vodi bio led. Ja sam izronila i našla sam se ispod broda, a upravo je tad počela moja noćna mora. Svi su vrištali te je cela scena delovala sasvim nestvarno. Mogli ste videti paniku na svim licima. Učitelj je rekao da moramo da plivamo, inače ćemo umreti. Temperatura vode je iznosila tek 2 Celzijusa, a deca su bila udaljena nekoliko stotina metara od obale - priseća se Katrin.

- Nisam mogao da plivam , paralizovala me hladnoća i šok. Jedan prijatelj je došao do mene i pokušao mi pomoći, no nedugo nakon toga pao sam u nesvest i kliničku smrt, kako su mi kasnije rekli - svedoči još jedan preživeli dečak, Kasper.

Ali Katrin je nastavila da pliva, upkos ekstremnoj hipotermiji pa je dospela do obale u 12 sati i 42 minuta. Na njen očaj, završila je u šumi, a bilo joj je užasno teško da hoda jer joj nije preostalo ništa snage u nogama. Neprestano je padala, a tada je i drugi put pomislila kako će sigurno da umre.

Tada je, na svu sreću, ugledala muškarca kojeg je uspela da obavesti o tome šta se dogodilo i započela je opšta spasilačka misija

Kad je stigao helikopter, do njega je dotrčao muškarac vičući: "svi su mrtvi, svi su mrtvi!". Lekarska ekipa koja je požurila na intervenciju na opip je utvrdila da su tela sedmero dece sasvim hladna i da su ona klinički mrtva.

Nekoliko učenika pronađeno je bez svesti u vodi, a službeno kad su lekari došli do njih prošlo je dva sata otkako su bili klinički mrtvi, odnosno od kada im je srce prestalo da kuca.

- Kada je neko hladan kao što su bili oni, onda ih ima smisla oživljavati jer hladnoća može očuvati organe. Mrtvi su, ali još imamo nade da ih vratimo - rekao je lekar koji je bio zadužen za njih, objašnjavajući kako im je ekstremna hipotermija usporila metabolizam.

To je značilo da im srca mogu ponovno početi raditi kad se tela ugreju. Tada su započeli sa zagrejavanjem njihove krvi, vodeći se načelom jedan stepen više svakih 10 minuta. Šest sati nakon nesreće, sva su dečja srca počela da kucaju.

- Kasper imao jelesnu temperaturu od 17,5 Celzijusa kad je došao, a srce mu je počelo raditi kad se ona popela na oko 26 stepeni - rekao je lekar.

Ali ćelije u nedostatku kiseonika propadaju, a oko dva miliona moždanih ćelija umire svake minute bez kiseonika. Nakon povratka životnih funkcija, fokus lekara se preselio na mozak. Pitanje je bilo - hoće li pacijenti uspeti da se oporave?

Nakon nekoliko dana, uspeli su se probuditi - i to svi istog dana. Njihove porodice, prijatelji, pa čak i lekar- svi su skakali od sreće. To je najveći dokumentovani broj oživljenih ljudi istovremeno, i to sa 100 postotnim preživljavanjem.

Ipak, neke posledice su ostale, kao što su teškoće s pamćenjem. Nažalost, učitelj koji nije nosio pojas za spašavanje nije uspeo, njegovo je telo pronađeno 3. aprila.

Rukovodstvo škole optuženo je za ubistvo iz nehaja zbog slučaja umrlog nastavnika. Suđenje je počelo u januaru 2012. Na temelju prethodnih suđenja koja su uključivala incidente u sličnim slučajevima, postojao je stvaran rizik kažnjavanja škole.

Tokom suđenja otkriveno je da su učenici osećali pritisak učestvovanja u raznim rizičnim aktivnostima, jer oni koji su to odbijali su bili kažnjeni. Sud u Nykøbingu Falsteru presudio je da će škola biti kažnjena s ukupno 25 globa u iznosu od 3300 eura svaka.

Dana 25. septembra 2015. medalja za plemenita dela dodeljena je četvorici učenika za njihovo ponašanje i svesrdno pomaganje drugim unesrećenima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express/bbc)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.