DA NIJE BILO OVE ŽENE, ČERČIL, STALJIN I RUZVELT BILI BI UBIJENI: I Putin se družio s njom dok je bio ŠPIJUN!
Goar je bila izvrsna špijunka, Foto: Youtube printscreen

PREMINULA SLAVNA ŠPIJUNKA

DA NIJE BILO OVE ŽENE, ČERČIL, STALJIN I RUZVELT BILI BI UBIJENI: I Putin se družio s njom dok je bio ŠPIJUN!

Goar Vartanian umrla je u ponedeljak u 93. godini života. Bila je udata za sovjetskog špijuna Gevorka Vartanijana, koji je umro 2012. godine

Objavljeno:

Rusija je odala počast bivšoj sovjetskoj obaveštajnoj oficirki koja je otkrila nacističku zaveru da se ubiju savezničke vođe Čerčil, Staljin i Ruzvelt tokom Drugog svetskog rata.

Goar Vartanian umrla je u ponedeljak u 93. godini života. Bila je udata za sovjetskog špijuna Gevorka Vartanijana, koji je umro 2012. godine.

Bez tog para "istorija našeg sveta bi mogla biti drugačija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To su ljudi koji su ostavili svoj trag u istoriji čovečanstva.

Rođena u tadašnjoj sovjetskoj Jermeniji 1926., Vartanjan se preselila u Iran 1930-ih. Sa 16 godina pridružila se antifašističkoj grupi koju je vodio njen budući suprug, koji je već radio kao špijun.

Oni su navodno razotkrili stotine nacističkih agenata u zemlji. Grupa je dobila odgovornost za održavanje konferencije 1943. godine u glavnom gradu Irana Teheranu, gde su se britanski, sovjetski i američki lideri sastali da razgovaraju o svojoj strategiji za borbu protiv rata.

Kaže se da je grupa otkrila zaveru - poznatu kao Operacija Long Džamp - da ubije „velika trojka“ savezničkih vođa i uhapsili su potencijalne nacističke ubice.

Zaverom je navodno komandovao zloglasni nacistički komandant Oto Skorzeni, ali sprečena je nakon što su sovjetski operativci presreli transmisije. Međutim, Skorzeni je kasnije u memoarima napisao da zavera nikada nije postojala.

Goar i Gevork Vartanian preselili su se u Sovjetski Savez 1951, a kasnije su zajedno radili kao špijuni pod prikrivanjem - u okviru takozvanog programa "ilegalci" - od 1956. do 1986, saopštila je ruska obaveštajna agencija SVR. Njeno kodno ime bilo je Anita i njegovo Anri.

Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, rekao je da je ruski lider - bivši obaveštajni agent - dobro poznavao par.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.