NA KORAK DO POTPUNOG IZUMIRANJA: Uginula poslednja ženka retkog nosoroga u zemlji, cela vrsta uskoro NESTAJE
Sumatranski nosorozi su retki, Foto: AP

kriv je čovek

NA KORAK DO POTPUNOG IZUMIRANJA: Uginula poslednja ženka retkog nosoroga u zemlji, cela vrsta uskoro NESTAJE

Iman, 25-godišnja ženka, uginula je prirodnom smrću u utočištu za nosoroge

Objavljeno:

Malezija je izgubila poslednji primerak sumatranskog nosoroga pošto je u subotu uginula ženka Iman u utočištu Tabin, piše malezijski list New Straits Times.

Iman, 25-godišnja ženka, uginula je prirodnom smrću u utočištu za nosoroge Tabin Wildlife Reserve u mestu Lahad Datu na Borneu, objavila je ministarka za turizam, kulturu i okolinu, Datuk Kristina Liev.

Ženka je dobila najbolju brigu otkako je bila uhvaćena u martu. Nekoliko puta bila je na rubu smrti zbog gubitka krvi iz tumora maternice, no u subotu joj više nije bilo pomoći, rekla je zvaničnica i dodala da su jako tužni.

- Iako smo znali da će se to kad tad dogoditi, jako smo tužni - rekla je ministarka o ženki koja je bolovala od raka.

foto: AP

Nakon što je u maju uginuo mužjak Tam u tom utočištu, Imaninom smrću Malezija je ostala bez poslednjeg primerka sumatranskog nosoroga.

Reč je o vrsti koja je kritično ugrožena, što prema Međunarodnom savezu za očuvanje života u divljini znači korak do izumiranja.

Nekada stanovnici kišnih šuma širom Azije, sumatranski nosorozi sada u divljini žive samo u Indoneziji. Pri objavi Imanine smrti ministarka je podsetila da se očekuje potpisivanje memoranduma sa susednom državom Indonezijom o saradnji. Stručnjaci u utočištu uspeli su da zamrznu Imanina jajašca kako bi se u saradnji s Indonezijom izvela veštaćka oplodnja.

Smatra se da u svetu ima manje od 80 jedinki sumatranskih nosoroga - naziva se i "dlakavi nosorog” — no mračnije procene govore o samo 30 jedinki, kaže Zaklada za očuvanje života u divljini (WWF).

Napori u obnovi populacije komplikovani su zbog čovekovog delovanja - krivolov i uništavanje njihovih prirodnih staništa, ali i zbog specifične prirode sumatranskog nosoroga, kaže Teri Rot, potpredsednik za očuvanje i nauku u Zoološkom i botaničkom vrtu u američkom gradu Sinsinatiju.

Reč o vrsti nosoroga samotnjaka.

- U prirodi zbog toga žive raspršeni, mužjaci i ženke ne dolaze često u kontakt - objasnio je Rot za list Times.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.