DOKTORI SU PREDVIĐALI SMRT BEBI ROĐENOJ PRE VREMENA: Brat ga je dodirnuo i lekari ne mogu da objasne kako je živ!
Braća, Foto: Facebook/Yucatán En Corto

prelepo

DOKTORI SU PREDVIĐALI SMRT BEBI ROĐENOJ PRE VREMENA: Brat ga je dodirnuo i lekari ne mogu da objasne kako je živ!

Dečaci iz Vrehama su rođeni 15 nedelja pre termina

Objavljeno:

Majka prevremeno rođenih blizanaca kaže da se stanje jedne od beba popravilo kada su mu lekari u inkubator doneli brata.

Beba rođena mnogo pre termina bila je tako loše da su lekari mislili da neće preživeti - ali se stanje popravilo kada su u isti inkubator spustili dečakovog brata.

Hana Zimunja veruje da je njen sin Dilan spasio život bratu Dejnijelu i to tako što mu je pružio ljubav kada su ih ponovo stavili jednog uz drugog.

Dečaci iz Vrehama su rođeni 15 nedelja pre termina. Prebačeni su na neonatalnatologiju bolnice u Boltonu - nekih 96 kilometara dalje. Dilanovo stanje se popravilo i vraćen je u Vreham, ali se Dejnijelovo pogoršalo.

Kada su se rodili, u oktobru, Dilan je imao 900 grama, a Dejnijel 700. U bolnici u Boltonu, bili su smešteni u dva inkubatora, a disali su uz pomoć cevčica. Hana koja sa suprugom Ksavije ima još troje dece, rekla je da je očekivala da će se dečaci roditi ranije jer su blizanci.

- Ali mislim da niko ne očekuje i ne može da se pripremi za ono kroz šta tada prolazite. Bilo je strašno.

Nakon što se Dilanovo stanje poboljšalo, dečak je prebačen nazad u bolnicu u Vrehamu, ali Dejnijelu je ostao u Boltonu - i dalje nije mogao da samostalno diše i nije pokazivao znakove poboljšanja.

Kada su blizanci bili stari 14 nedelja, lekari su se zabrinuli da se Dejnijelovo stanje fatalno pogoršava, pa su Dilana vratili u bolnicu da se oprosti od brata.

Blizanci su proveli samo pet minuta zajedno u inkubatoru, a nekoliko sati kasnije Dejnijelovo stanje se stabilizovalo i mogli su da smanje dotok kiseonika koji je primao, za 50 odsto.

- Tek kada sam te noći telefonom pozvala da pitam kako je Dejnijel, rekli su mi da su smanjili dotok kiseonika - kaže Hana.

- Bilo je neverovatno. Nekako je Dilan, samim tim što je bio pored njega, uspeo da pomogne Dejnijelu - učinio je da mu bude bolje.

- To uopšte nisam očekivala, a ni medicinske sestre i lekari - dodaje ona.

- Sledećeg dana, ponovo je pokazivao znakove pogoršanja, pa su medicinske sestre predložile da opet donesemo Dilana kako bi se mazili.

- U roku od dva dana, Dejnijelu su skinuli cevčice uz pomoć kojih je disao. To je zaista bilo čudo.

- Spasio mu je život dodirom. Bilo je divno to gledati i svima nam je bilo jasno da ih nikada ne treba razdvojiti."Dilan je ostao u Boltonu sa Dejnijelom još dva meseca pre nego što je otpušten u januaru ove godine. Dejnijel se u aprilu pridružio bratu.

Još uvek su mu potrebne manje količine kiseonika koje će morati da prima dok mu pluća ne postanu dovoljno jaka da samostalno diše.

Dečaci su proslavili prvi rođendan velikom žurkom sa osmogodišnjim bratom Ti Džejem i sestrama - šestogodišnjom Lili i trogodišnjom Tandi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.