KONAČNO REŠENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA? Ispod površine vreba nešto OGROMNO, tvrde Japanci (VIDEO)
Zašto su brodovi nestajali?, Foto: Profimedia

DA LI JE OVO TO?

KONAČNO REŠENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA? Ispod površine vreba nešto OGROMNO, tvrde Japanci (VIDEO)

Kao uzrok često se navode i paranormalne pojave poput vanzemaljaca, Atlantiđana...

Objavljeno:

Svi smo čuli za Bermudski trougao kojeg nazivaju još i Đavoljim, regiju u Atlantskom okeanu između Floride i Bahama u kojoj su u proteklih 300-ak godina nestali brojni brodovi i avioni.

Oko razloga nestanaka razvijeno je više teorija. U početku, nestanci su pripisivani gusarima, no brodovi su nestajali i nakon što je nestao i poslednji pirat s Kariba.

Kao uzrok često se navode i paranormalne pojave poput vanzemaljaca, Atlantiđana, a jedna od češćih teorija je ona o divovskoj lignji koja proždire brodove.

Ova poslednja teorija možda i nije netačna, smatraju japanski naučnici. Morski biolozi Tsunemi Kubodera i Kiochi Mori snimili su 2005. divovske lignje koje su agresivno napadale njihove mamce.

- U oktobru 2005. godine, japanski naučnici otkrili su zapanjujuće otkriće na obali Tokija, u blizini ostvra Bonin, divovsku lignju dugačku oko 9 metara. Istraživači iz Japanskog nacionalnog muzeja nauka identifikovali su to stvorenje kao Arhoteutis - retku vrsta koja napada mamac ekstremnom silom i nasiljem - kazao je bermudski istraživač Rob Simon.

On smatra da to dokazuje da se nešto slično možda nalazi i u bermudskim vodama.

- Legenda o divovskoj lignji nije legenda - one postoje - neke od njih su duge preko 150 metara, ako možete to zamisliti. Ne znamo što se nalazi u dubinama okeana, ovo bi moglo biti divovsko stvorenje posebno za ovaj deo okeana. Možda su njegovi izvori hrane tamo, ne znamo, ali to bi moglo objasniti misteriozni nestanak nekih brodova - smatra on.

Dr. Džef Marilo, stručnjak za život podmorja iz Akvarijuma u ​​Vankuveru, objasnio je zašto hobotnica ne bi mogla nastanjivati takve vode te da je malo verovatno i da se radi o lignji.

- Divovska hobotnica se javlja samo u severoistočnom Tihom okeanu, vrsta hobotnice koja bi se mogla pojaviti u Bermudskom trouglu bila bi vrlo mala vrsta i nalazila bi se blizu obale - rekao je on te dodao da su legende o divovskim beštijama iz moira nastale u vreme kada su ljudi u malim čamcima lovili kitove.

- Najverovatnije to nije bila hobotnica. Jedina vrsta koja bi mogla napasti mali čamac bila bi srodnica hobotnice, divovska lignja - zaključuje.

Teorija o krakenu, odnosno divovskoj lignji koja guta brodove je zanimljiva, no ne objašnjava nestanak aviona u bermudskom području. Divovske lignje susreo je i Tor Hejerdal na svom slavnom putovanju splavi preko Tihog okeana i detaljno ih opisao. Njega su, srećom poštedele.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.