SKORO 30 GODINA NIKO NIJE REŠIO MISTERUJU UBISTVA OVOG ČOVEKA: Jedini trag imao je na PRSTU (FOTO)
Ne zna se ko je on, Foto: NETHERLANDS POLICE

PODCAST HOLADNSKE POLICIJE

SKORO 30 GODINA NIKO NIJE REŠIO MISTERUJU UBISTVA OVOG ČOVEKA: Jedini trag imao je na PRSTU (FOTO)

Policija je slučaj ponovo otvorila pre nekoliko godina, koristeći novu tehnologiju za analizu tela i sprovođenje rekonstrukcije lica žrtve

Objavljeno: 12:02h

Umotano u električni pokrivač, na metar od prometne magistrale u Holandiji ležalo je telo čoveka u takvom stanju raspadanja da ga nije bilo moguće prepoznati.

Bio je avgust 1991. godine i muškarcu su na grudima naneli nekoliko ubodnih rana. Lokalni radnici koji su ga pronašli rekli su policiji da ih je smrad doveo do njegovog leša.

Otkriće je označilo početak višedecenijske misterije u Holandiji, jer policija nije uspela da identifikuje žrtvu, a još manje da pronađe odgovornu osobu.

Ali sada bi se konačno mogla naći istina nakon što je holandska policija lansirala svoj prvi podcast u cilju rešavanja zločina.

Podkasti o pravim zločinima nisu ništa novo, ali je holadnska policija bila iznenađenja brojem slušalaca koji su pratili njihovu emisiju.

Kada je policija stigla na lice mesta, pretražili su leš da bi pronašli bilo kakav trag čovekovog identiteta. Nije bilo identifikacije, a raspadom je njegovo telo postalo neprepoznatljivo.

Johan Bas bio je tek nedavno postavljen kao detektiv u gradu Narden kada je pronađeno telo.

- Bio sam na dopustu nekoliko dana kada me je šef nazvao i obavestio me o otkriću tela - prisetio se.

- To je bio moj prvi veliki slučaj, tako da je izbor bio jasan. Otišao sam pravo na mesto zločina.

Bas ga se živo seća.

- Telo je miniciuzno secirano i sve je snimljeno fotografski i pismeno- rekao je.

Rekonstuisano lice čoveka
Rekonstuisano lice čoveka foto: NETHERLANDS POLICE

Tokom devedesetih, holandska policija procenjuje da je rešeno oko 90% svih ubistava. Ali DNK tehnologija je još uvek bila u ranoj fazi i resursi su bili ograničeni, pa je slučaj bio teži za rešavanje nego što bi to moglo biti danas.

Potrebne su velike količine krvi ili sperme da bi se pronašao počinitelj i nije postojala DNK baza podataka.

- Morali smo da uradimo sa postojećim sredstvima kao što su otisci prstiju, ali otisci žrtve nisu se pojavili u holandskoj bazi podataka i nismo napredovali dalje ni u međunarodnom smislu - rekao je detektiv.

Nijedan svedok se nije pojavio, a policija nije imala sliku zbog stanja leša. Analize njegove odeće nisu dale rezultata, a električno ćebe, proizvedeno u Nemačkoj 1960-ih, prodavano je u Holandiji, Belgiji i Francuskoj u velikim količinama.

Svaka nada da će se zločin rešiti zavisila je od zlatnog prstena pronađenog na jednom prstu žrtve.

Prsten je bio jedini trag
Prsten je bio jedini trag foto: NETHERLANDS POLICE

Detektivi su otkrili da je kupljen preko kompanije za e-poštu koja se zove Otto i počeli su da prate kupce. Većina je još uvek imala svoj prsten, ali jedan čovek je rekao da ga više nema jer ga je prodao muškarcu u jednom baru u Amsterdamu.

Svedoci su potvrdili prodaju i rekli da je kupac gotovo svakog dana odlazio u isti bar. Međutim, misteriozni lik, za koga se veruje da je Turčin, nije viđen nedeljama i policija nikada nije otkrila ko je on ili da li je to njegovo telo koje je pronađeno.

Policija je slučaj ponovo otvorila pre nekoliko godina, koristeći novu tehnologiju za analizu tela i sprovođenje rekonstrukcije lica žrtve. Otkrili su da bi taj čovek imao oko 65 godina 1991. godine i da je došao iz istočne Evrope.

Kako ne mogu sami da reše slučaj, prošlog meseca su slučaj prvi put otvorili javnosti, podkastom. Slušatelji širom Holandije su ga slušali i svakodnevno se javljali sa informacijama koje bi mogle biti relevantne za slučaj.

Policija je rekla da ne može dati detalje o obaveštenjima koja su dobili, ali nekoliko njih je sadržavalo korisne informacije.

- Naš prvi cilj je da identifikujemo žrtvu i kažemo porodici posle 28 godina šta se dogodilo - rekao je Rob Bon, koordinator policijskog tima Cold Case koji je vodio podcast.

- Naš drugi cilj je pronaći ubicu i dovesti njega ili nju na sud.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.