11 astronauta je na 50 dana otputovalo u svemir! Kad su se vratili, doktori su im otkrili nešto NEVEROVATNO
Svemir / Ilustracija, Foto: Profimedia

neverovatno

11 astronauta je na 50 dana otputovalo u svemir! Kad su se vratili, doktori su im otkrili nešto NEVEROVATNO

Naučnici upozoravaju

Objavljeno:

Naučnici su analizirali podatke 11 astronauta koji su ostali više od 50 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici i zaključili da se kod šestorice astronauta protok krvi preokrenuo u unutrašnjoj cerebralnoj veni koja sprovodi krv do mozga, lica i vrata. Pored toga, kod jednog člana posade razvijena je tromboza u pomenutoj veni.

Autori studije su uvereni da je potrebno još eksperimenata da bi se utvrdili mogući rizici za članove dugoročnih svemirskih misija, posebno za buduće putovanje na Mars.

Naučnici su upozorili da "izlaganje bestežinskom okruženju" može imati "još uvek nepoznate posledice za protok krvi u cerebralnoj veni", a u nekim slučajevima čak može biti i kobno.

- To je bio neočekivani nalaz. Nismo očekivali da ćemo se susresti sa zastojem ili obrnutim tokom krvi. Na Zemlji bismo odmah posumnjali u masovnu blokadu, tumor ili nešto slično - rekao je jedan od autora studije Majkl Stenger.

Bestežinska stanja takođe uzrokuju oticanje lica i nogu. Istovremeno povećavaju volumen krvi koju izbacuje srce i smanjuju količinu plazme u njoj, što povećava rizik od tromboze.

Američki naučnici su rekli da su rezultati ove analize veoma zabrinjavajući.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.