NAJMLAĐE UBICE U ISTORIJI: Desetogodišnjaci oteli i izmasakrirali dete (2)! Vodili su ga na smaknuće pred svima!
Fotografija ubijenog dečaka, Foto: Printscreen/Youtube

priča od koje se ledi krv u žilama

NAJMLAĐE UBICE U ISTORIJI: Desetogodišnjaci oteli i izmasakrirali dete (2)! Vodili su ga na smaknuće pred svima!

Žena je odjurila panično dozivajući sina, i videla da ga Venejbls i Tompson pozivaju da ih prati

Objavljeno:

Ovih dana za Oskara je nominovan 30-minutni akcioni film, snimljen po istinistom događaju o svirepom ubistvu dvogodišnjeg dečaka od strane dvojice desetogodišnjaka.

Režirao ga je irski reditelj Vinsent Lambe, a majka ubijenog Džejmsa Baldžera je očajna. Na svom profilu napisala je da se grozi činjenice da je neko, a da je prethodno nije ni pitao, snimio film o okrutnom ubistvu njenog deteta.

Više od 25 godina prošlo je otkako su nadzorne kamere u tržnom centru u Butlu u Velikoj Britaniji, snimile dvojicu desetogodišnjaka i dvogodišnjeg dečaka. Jedan od njih vodio je dečaka za ruku, a kako su kasnije kazali svedoci, svima se činilo da im je to mlađi brat.

Tek kasnije će se saznati da su, pred stotinama svedoka, dečaka vodili njegovi otmičari i hladnokrvne ubice. Naknadno se saznalo da su 12. februara 1993. godine desetogodišnji Džon Venejbls i Robert Tompson do smrti mučili Džejmsa Baldžera.

A u vreme od kada je taj video uhvaćen i kada je ubijen mali Džejms na železničkom nasipu nekoliko kilometara dalje, 3 dečaka viđena su kako hodaju tim područjem. Nekoliko svedoka ispričalo je kasnije da je maleni Baldžer delovao uznemireno.

Neki su čak videli da stariji dečaci udaraju i šutiraju dvogodišnjaka. Ali većina posmatrača nije učinila ništa da ih zaustavi. Džon Venejbls i Robert Tompson tog su dana pobegli sa časova i uputili se u tržni centar Nju Strend u Butlu, nedaleko od Liverpula.

Došli su tamo da bi krali iz čiste zabave. Lutali su od prodavnice do prodavnice iu jednom trenutku odlučili su ukrasti dete. I danas nije jasno ko je od njih došao prvi na tu ideju, a nakon što su uhapšeni, počeli su kriviti jedan drugog.

Džejms Baldžer nije bio prva meta. Pokušali su oteti pre njega, takođe dečaka. U robnoj kući "Ti Džej Hjuz" žena je primetila da dvojica dečaka pokušavaju privući pažnju njene dece. Nekoliko trenutaka kasnije nestali su njena trogodišnja ćerka i dvogodišnji sin. Majka je brzo pronašla svoju kćerku, ali od njenog sina nije bilo ni traga. Panično je ispitivala devojčicu gde joj je brat, pa je kazala da je otišao s dvojicom dečaka napolje.

Žena je odjurila panično dozivajući sina, i videla da ga Venejbls i Tompson zovu da krene s njima. Kad su videli majku, kazali su dečaku da joj se vrati i pobegli. No, takvu sreću nije imao Džejms Baldžer. Nakon prvog neuspešnog pokušaja, Venejbls i Tompson počeli su da se motaju oko kioska s grickalicama, u nadi da će ukrasti slatkiše, a onda su opazili Džejmsa pored vrata obližnje mesare. Pridobili su ga u trenutku nepažnje Džejmsove majke.

Venejbls ga je uhvatio za ruku. Nekoliko kupaca kasnije setili su se da su primetili trio dok su prolazili kroz tržni centar. Ponekad je Baldžer trčao napred, ostavivši Venejbls i Tompsona, a oni bi ga pozvali nazad. Iz trgovačkog centra izašli su u 15:42. Kad je primetila da joj nema sina, Deniz je uhvatila panika, jer je bila uverena da je dečak uz nju. Potražila je obezbeđenje i opisala Džejmsa i šta je nosio na sebi. Isprva su dozivali njegovo ime preko zvučnika, ali ni pola sata kasnije nisu uspeli da ga pronađu, pa su njegov nestanak prijavili policiji.

U međuvremenu, nakon što su Venejbles, Tompson i Baldžer napustili tržni centar, dečak se hteo vratiti majci, ali dvojac je to ignorisao, pa su nastavili s njim do skrovišta pored kanala. Tamo su ga prvi put bacili na zemlju, pa je dečak dobio povredu na čelu. Da bi sakrili povredu, navukli su mu preko glave kapuljaču, ali problem je što su prolaznici potpuno zanemarili dečakov plač i suze, kao i povredu koja se nazirala na njegovoj glavi. Venejbls i Tompson nastavili su šetnju Liverpulom sa svojom žrtvom, pa su čak prošetali s njim i jednom od najprometnijih ulica u Liverpulu. Neki su svedočili kasnije da su videli da se dečak odupire starijem dvojcu.

Tek predveče zaustavila ih je jedna starija žena jer je Baldžer neutešno plakao. Primetila je njegove povrede i pitala šta nije u redu, ali dečaci su joj kazali da su Džejmsa upravo našli na dnu brežuljka. Nije ništa posumnjala, pa ih je uputila u obližnju policijsku stanicu Volton Lejn.

Kad ih je opet htela dozvati, Venejbls i Tompson više se nisu obazirali na nju, a rekla je i da je čula Baldžera kako se smeje. Tek uveče na vestima je čula da je nestao dečak i da se zove Džejms Baldžer. Nazvala je policiju i shvatila da nije ništa učinila. Nedugo nakon što su sreli tu ženu, još je jedna žena mogla spasiti Baldžera. Kazala je Venejblsu i Tompsonu da će ona odvesti dete u policijsku stanicu, ali uz nju je bila i njena devojčica. Stoga je zamolila prolaznicu sa psom da joj pričuva devojčicu, ali je ova rekla da pas ne voli decu, pa je odustala i tako je maleni Džejms izgubio još jednu šansu da ostane živ. Venejbls, Tompson i Baldžer zatim su ušli u dve različite prodavnice u kojima su razgovarali s prodavačicama.

Onda su stigli na prugu i krenuli prema napuštenoj železničkoj stanici. Brutalno su ga mučili između 17:45 i 18:30 sati. Najpre su mu levo oko poprskali plavom bojom koju su ukrali u trgovini, a potom su počeli da da šutiraju, pa da udaraju ciglama i kamenjem, a u usta su mu ubacili baterije. Na kraju, dečaci su udarili Baldžera gvozdenom šipkom teškom 22 kilograma što je rezultiralo sa 10 fraktura lobanje. Obdukcija je pokazala da su dečaku naneli 42 povrede lica, tela i glave, ali nisu mogli utvrditi koja je povreda bila fatalna. Venejbls i Tompson ostavili su Baldžerovo mrtvo telo na pruzi kako bi sve izgledalo kao nesreća. Pobegli su pre nego što je naišao voz i raskomadao telo nesrećnog mališana na dva dela. Sledećeg dana policija je pretražila kanal na kojem su prvi put videli dečake, no istraga nije ništa pomogla.

Posumnjali su najpre u roditelje, ali kad su videli nadzorne snimke, čak je i otac Ralf postao optimističan. Rekao je Deniz da će sve biti u redu jer je njihov sin s dvojicom dečaka. No, četvoro dece nekoliko dana kasnije pronašlo je na pruzi Baldžerovo izmasakrirano telo udaljeno samo 200 metara od policijske stanice. Uz sumnje da su ubice Džejmsa Baldžera verovatno deca, policija je pregledala spiskove škola u okolini i da li je neko taj dan bio odsutan s nastave. Konačno, jedan telefonski poziv otkrio im je da su tog dana s nastave nedostajali Venejbls i Tompson i da je jedan od njih - Venejbls - ima na rukavu plavu boju. Policija je pretresla kuću dvojice dečaka - Tompson je imao krv na cipelama, a našli su na Venejblsovoj jakni i plavu boju. Odmah su uhapšeni. Uprkos tim dokazima, Venejbls i Tompson u početku nisu bili glavni osumnjičeni.

Policija je bila fokusirana na drugu decu koja su već imala nasilničke ispade i dosijee. Ali, tokom ispitivanja Venejbls i Tompson su se okrenuli jedan protiv drugog, da bi Venejbls na kraju priznao.

- Ja sam ga ubio. Hoćete li reći njegovoj majci da mi je žao - rekao je. Tompson je, za razliku od prijatelja, sve negirao. Devet meseci kasnije počelo je suđenje. Izvan suda, ljudi su tražili odmazdu nad dečacima. "Ubijte kopilad", vikali su ljudi. "Život za život".

Još veći bes javnosti izazvala je Tompsonova hladnokrvnost, dok je Venejbls imao histerične napade, pa su mnogi uvereni da je Tompson bio inicijator, ali ni psihijatri nisu mogli dokučiti njihove motive. Psihijatri su zaključili da dečaci nisu psihopate, jer su tačno razlikovali šta je dobro, a šta loše.

Postali su najmlađi osuđenici za ubistvo u istoriji Velike Britanije i dobili ukupno 250 godina zatvora. Ova kazna nema maksimum, ali ima minimum koji se određuje od slučaja do slučaja. U ovom slučaju, to je bilo samo osam godina, kada bi dečaci odslužili kaznu do svoje 18. godine. Nakon toga pušteni su jer se zaključilo da nisu opasni za društvo. U zatvoru nisu pokazali nikakvo nasilno ili neprirodno ponašanje, a kaznu su odslužili bez ijednog incidenta.

Ovih dana za Oskara je nominovan 30-minutni akcioni film, snimljen po ovom događaju. Režirao ga je irski reditelj Vinsent Lambe, a majka Deniz je očajna. Na svom profilu napisala je da se grozi činjenice da je neko, a da je prethodno nije ni pitao, snimio film o okrutnom ubistvu njenog deteta.

Peticija protiv nominacije odmah je prikupila 90.000 potpisa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.