ŠEF IZ SAMOG PAKLA: Radnika držao KAO ROBA, radio 100 sati nedeljno BEZ PLATE, mušterije primetile njegove POVREDE
Držao Afroamerikanca kao roba, Foto: J. Ruben Long Detention Center

MODERNO ROPSTVO

ŠEF IZ SAMOG PAKLA: Radnika držao KAO ROBA, radio 100 sati nedeljno BEZ PLATE, mušterije primetile njegove POVREDE

Beli menadžer koristio je nasilje, pretnje i zastrašivanje zaposlenog radnika Afroamerikanaca u restoranu u Konvaiu, saopštilo je Ministarstvo pravde

Objavljeno:

Džon Kristofer Smit godinama je patio u tišini dok ga je njegov šef u restoranu u Južnoj Karolini fizički zlostavljao i primorao da radi više od 100 sati sedmično bez plate, kažu federalni zvaničnici.

Taj menadžer, Bobi Pol Edvards (54) ove je sedmice osuđen na 10 godina zatvora i naloženo mu je da mu plati 272,952,96 USD odštete, navodi se u saopštenju Ministarstva pravosuđa u četvrtak.

Edvards je u junu prošle godine priznao krivicu po jednoj tački prinudnog rada zbog prisiljavanja Smitha da radi bez plaćanja.

Beli menadžer koristio je nasilje, pretnje i zastrašivanje zaposlenog radnika Afroamerikanaca u restoranu u Konvaiu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Dok je upravljao restoranom između 2009. i 2014., Edvards je vređao žrtvu na rasnoj osnovi, tukao ga kapišem i udario ga loncima, rekli su savezni zvaničnici.

Smit je imao intelektualne teškoće i bojao se gubitka posla. Ponekad bi Edvards opekao njegov goli vrat vrućim kleštima da bi brže radio, saopštile su savezne vlasti.

- Gotovo je nezamislivo da slučajevi prisilnog rada traju u ovoj zemlji do danas - vek i po posle proglašenja emancipacije - rekao je pomoćnik generalnog javnog tužioca Erik Dreiband iz Sektora za građanska prava.

- Ministarstvo pravde će nastaviti da istražuje, procesuira i osuđuje trgovce ljudima koji su umešani u prinudni rad, tražeći pravdu u ime žrtava.

Smit je rekao da ga je Edvards godinama fizički zlostavljao i naterao da živi u sobi iza restorana, držeći ga podalje od rodbine.

Kad je Smitova porodica došla u restoran, menadžer ga je primorao da ostane u kuhinji, rekao je.

- Hteo sam odavno da izađem odavde. Ali nisam imao nikoga kome da odem -rekao je novinarima.

Smith je rekao da je počeo da pere posuđe u restoranu kada je imao 12 godina, ali incidenti su počeli kada je Edvards preuzeo funkciju menadžera. U oktobru 2014. godine čest kupac primetio je ožiljke na njegovom telu dok je stavljao hranu i pozvao vlasti, koje su Smita spasile iz restorana.

Žrtva ima oko 40 godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.