SLOŠIĆE VAM SE KADA ČUJETE! Evo gde završava meso kome je istekao rok trajanja
Meso, Foto: Printscreen

auu odvratno!

SLOŠIĆE VAM SE KADA ČUJETE! Evo gde završava meso kome je istekao rok trajanja

Neispravnosti su otkrivene i kod brašna, testenina, zamrznutog povrća i čaja

Objavljeno:

Od svih namirnica povučenih sa tržišta za prvih 8 meseci ove godine, 28 tona je meso

* Na to ukazuju podaci sa sajta Ministarstva poljoprivrede

* Razlozi - istekao rok trajanja ili mikrobiološka neispravnost

Da nije bilo inspekcijskih kontrola 34 i po tone neispravnih namirnica životinjskog porekla završile bi na našoj trpezi. Povučene su iz prodaje jer je istekao rok trajanja, a često i zato što nisu čuvane u propisanim uslovima.

- Iz našeg iskustva najrizičniji su uzorci poluproizvoda od mesa. Dakle, raznorazne roštilj kobasice, meso za ćevapčiće, meso za pljeskavice. Tu najčešće nailazimo na prekoračenje mikrobioloških limita koje je naša država propisala kroz pravilnik o mikrobiološkim kriterijumima - rekao je dr Branko Velebit, iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede je od početka godine do septembra obavila više od 100.000 redovnih i vanrednih kontrola. Uzorci su uzimani iz mesara, samoposluga, ugostiteljskih objekata, sa pijaca.

foto: Youtube printscreen

- Kod proizvoda kao što su fermentisane kobasice zatičemo prekoračenje limita dozvoljenog mikroorganizma. Zato što kod nekih proizvoda apsolutno nije dozvoljeno prisustvo, dok kod recimo čajne kobasice prisustvo listerije je dozvoljeno, ali do određenog limita - istakao je Velebit.

U Institutu za higijenu i tehnologiju mesa godišnje se pregleda više od 50.000 uzoraka. U mesu živine najčešće se otkrije salmonela, a od početka godine obavezna je još jedna analiza.

- Od 01. 01. 2019. godine mi u Srbiji kontrolišemo kod proizvođača prisustvo kampilo baktera to je takođe patogen mikroorganizam bakterija, ali koja je u opštoj populaciji bolesti pet puta prisutnija nego salmonela - napomenuo je Velebit.

Neispravnosti su otkrivene i kod brašna, testenina, zamrznutog povrća, čaja, iz prometa je isključeno više od 40 hiljada litara alkoholnog i oko tri hiljade bezalkoholnog pića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.