I MAJKROSOFT UVEO ČETVORODNEVNU RADNU NEDELJU: Radnici su bili oduševljeni, a ovo se dogodilo sa POSLOM
Majkrosoft uveo radnu nedelju od 4 dana, Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

inovativno

I MAJKROSOFT UVEO ČETVORODNEVNU RADNU NEDELJU: Radnici su bili oduševljeni, a ovo se dogodilo sa POSLOM

Kako su preneli japanski mediji, Majkrosoftov trodnevni vikend rezultirao je sa neverovatnih 39,9 odsto povećanja produktivnosti

Objavljeno: 05.11.2019. 14:21h
  • 3

Japanska divizija Majkrosofta objavila je rezultate probnog eksperimenta sa četvorodnevom radnom nedeljom i verovatno nije nikakvo iznenađenje da su zaposleni bili oduševljeni promenom.

Međutim, ono što jeste iznenađujuće jeste da je produktivnost skočila čak 40 odsto.

Majkrosoft Japan najavio je u avgustu da počinje sa četvorodnevnom radnom nedeljom, nazivajući projekat „Work-Life Choice Challenge Summer 2019“. Oko 2.300 zaposlenih je tokom perioda od pet nedelja osim vikenda imalo i slobodan petak, bez smanjenja plata.

Štaviše, ne samo da plate nisu umanjivane, već je kompanija planirala da svakom zaposlenom odmor dotira sa 800 evra.

- Radite kraće, dobro se odmorite i učite. Neophodno je da na poslu imate sredinu koja vam omogućava da odredite svoju svrhu u životu i više doprinesete na poslu. Želim da zaposleni misle i postignu iste rezultate sa 20 odsto manje radnog vremena - rekao je predsednik i izvršni direktor Majkrosoft Japan Takuja Hiran.

Kako su preneli japanski mediji, Majkrosoftov trodnevni vikend rezultirao je sa neverovatnih 39,9 odsto povećanja produktivnosti.

Delimično je to zasluga toga što je kraća radna nedelja zahtevala od radnika poboljšavanje efikasnosti i bolje ekonomisanje vremena. Zbog toga su sastanci morali da budu skraćeni, ali fokusiraniji.

Zaposleni su tokom probnog perioda za četvrtinu manje otvarali bolovanja ili uzimali slobodne dane. Tu su i dodatne dobrobiti, kao što su manja potrošnja električne energije.

Osim toga, slobodan dan viška bio je veliki hit među zaposlenima, a 92,1 odsto njih je rekao da im se dopalo što imaju kraću radnu nedelju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media