BAKA JE LILA SUZE KADA SU JOJ PREDSTAVILI OVE LJUDE: Emotivni susret zadivio je svet! Njeno delo će VEČNO PAMTITI
Melpomeni Dina je heroina koju će svet zauvek pamtiti, Foto: Youtube printscreen

prelepo!

BAKA JE LILA SUZE KADA SU JOJ PREDSTAVILI OVE LJUDE: Emotivni susret zadivio je svet! Njeno delo će VEČNO PAMTITI

Jedan po jedan, 40 potomaka se nagnulo i zagrlilo gospođu Dinu, kojoj su dugovali svoje postojanje

Objavljeno:

Grkinja koja je tokom Drugog svetskog rata rizikovala život da sakrije jevrejsku porodicu od nacista, kaže da sada može „mirno umreti“ nakon emotivnog druženja sa decom koju oni dobili.

Melpomeni Dina (92) brisala je suze dok je stezala ruke porodice koju je spasila tokom Drugog svetskog rata u Imenskoj dvorani u Jerusalimu u nedelju.

Emotivni susret bio je prvi put da se ponovo spojila sa izraelskom porodicom jevrejske braće i sestara koje je skrivala, hranila i štitila tokom Holokausta kao tinejdžerka pre više od 75 godina.

Jedan po jedan, 40 potomaka se nagnulo i zagrlilo gospođu Dinu, kojoj su dugovali svoje postojanje, dok je ona sedela u svojim invalidskim kolicima i dok su suze tekle niz njeno naborano lice.

- To je vrlo emotivan osećaj, ne mogu ga opisati - rekla je preživela Sara Janaj (86), koja je bila najstarija od petoro braće i sestara.

- Bili smo skriveni u njenoj kući. Spasila je svu moju porodicu. Šest osoba ... ne možete zamisliti koliko je bilo opasno za nju, za njenu porodicu da nas zadrži sve - dodala je.

Porodica Mordečaj živela je u Grčkoj, blizu Soluna, gde je skoro cela jevrejska zajednica uništena u roku od nekoliko meseci u jednom od najbrutalnijih pogubljenja nacista.

Kada su nacisti početkom 1943. godine počeli da pritvaraju Jevreje radi deportacije, porodični prijatelji su im dostavili lažne lične karte i sakrili ih u potkrovlju stare napuštene turske džamije. Bili su tamo gotovo godinu dana, dok su slušali vriske drugih Jevreja koji su uhvaćeni.

Ali na kraju su morali da odu, jer im je zdravlje propadalo u skučenom, hladnom potkrovlju. Tada su Dina i njene dve starije sestre odvele porodicu u sopstvenu jednosobnu kuću na periferiji grada, podelivši sa njima svoje male obroke hrane.

Jedno od dece, šestogodišnji dečak po imenu Samuel, teško se razboleo i morao je da bude odveden u bolnicu, uprkos riziku da mu se otkrije identitet. Tu je umro.

Ubrzo nakon toga, porodica je obaveštena o tome, a Dine sestre i njihova rodbina pomogli su im da pobegnu u raznim pravcima.

Janaj, najstariji, krenuo je prema šumi, drugi je otišao u planine, a majka se uputila pešice sa najmlađom dvoje preživele dece u potrazi za još jednim skrovištem.

Dina i njene siromašne sestre pružale su im odeću pre odlaska. Porodica se ponovo okupila nakon oslobođenja i uputila se u Izrael, gde su deca gradila svoje porodice.

Josi Mor, koji danas ima 77 godina, bio je tek novorođenče kad je primljena njegova porodica, ali rekao je da se još uvek može setiti nekih stvari, poput slučaja kada je stariji brat umro i dobrote koju su naišli od njihovih spasilaca - koji su im obezbedili o razne oblike utočišta skoro dve godine.

- Nahranili su nas, dali su nam lekove, pružili su nam zaštitu, sve, oprali su nam odeću - rekao je pre nego što je pokazao prema Dini.

- Jako me je volela.

Oko 6 miliona evropskih Jevreja su ubili nemački nacisti i njihovi saradnici tokom Drugog svetskog rata.

Više od 27.000 osoba, uključujući oko 355 iz Grčke, prepoznati su kao „pravednici među narodima“, što je najveća čast Izraela svim ne-Jevrejima koji su rizikovali svoje živote da bi spasili Jevreje tokom Holokausta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.