KATOLIČKA CRKVA PRED NAJVEĆOM REFORMOM U ISTORIJI: Ukinuće se CELIBAT za SVEŠTENIKE, a žene će biti ĐAKONI?!
Predlozi su izneti u završnom dokumentu koji je u subotu odobren na kraju tronedeljnog većanja u Vatikanu, Foto: EPA / Giuseppe Lami

da li je realno?

KATOLIČKA CRKVA PRED NAJVEĆOM REFORMOM U ISTORIJI: Ukinuće se CELIBAT za SVEŠTENIKE, a žene će biti ĐAKONI?!

To je prvi put da vrh katoličkih biskupa podržava takvu istorijsku promenu

Objavljeno:

Skupština rimokatoličkih biskupa iz Amazonije predložila je da se oženjeni muškarci u tom udaljenom području mogu zaredjivati za sveštenike, što bi moglo dovesti do značajne promene u vekovima staroj crkvenoj disciplini celibata, pišu svetski mediji ističući da su konzervativci i tradicionalisti upozorili da takva rasprava potencijalno dovodi do propasti crkve, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Poziv katoličkih biskupa iz cele Amazonije da se oženjenim muškarcima dozvoli da budu sveštenici i da se pokrene rasprava o zaredjivanju žena za djakone – kako bi se tamošnji region izborio s manjkom sveštenstva – izazov je viševekovnoj tradiciji Rimokatoličke crkve, ocenjuje britanski Gardijan.

Predlozi su izneti u završnom dokumentu koji je u subotu odobren na kraju tronedeljnog većanja u Vatikanu na kojem se govorilo o stanju u Amazoniji. U dokumentu koji su odobrili biskupi navodi se da katolički vernici u regionu imaju "ogromne poteškoće" u primanju pričesti i vidjenju sveštenika.

To je prvi put da vrh katoličkih biskupa podržava takvu istorijsku promenu tradicije celibata među sveštenicima, ukazuje Gardijan. Taj predlog, iako je ograničen na udaljena područja Južne Amerike i na oženjene muškarce koji su već zaređeni za djakone u crkvi, mnogi smatraju postavljanjem presedana koji bi mogao okončati ograničenje zabrane ženidbe za katoličke sveštenike širom sveta.

foto: AP

Sveštenstvo u celibatu je tradicija od 11. veka, delom nametnuta iz finansijskih razloga kako bi se osiguralo da imovina sveštenika prelazi na crkvu, a ne na njihove naslednike. Oženjeni sveštenici dozvoljeni su u nekim istočnim katoličkim crkvama, kao i u slučaju preobraćenih anglikanskih sveštenika koji su bili oženjeni, napominje londonski list.

Neki konzervativci i crkveni tradicionalisti upozoravaju da bi svako papinsko otvaranje rasprave o oženjenim sveštenicima ili ženama đakonima dovelo do propasti crkve. Optužili su organizatore sinoda, pa čak i samog papu, za jeres jer su uopšte razmatrali fleksibilnost o obaveznom svešteničkom celibatu.

Ako papa Franja prihvati biskupske preporuke sa skupštine za amazonski region, on će udaljena područja Amazona pretvoriti u laboratoriju za katoličku crkvu, naglašava Njujork tajms.

BONUS VIDEO:

OD PRIZORA PODILAZI JEZA! Ovako izgleda drvo kada ga udari grom, naježićete se kada vidite (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.