TRAŽE RADNIKE ZA SEZONSKI POSAO, PLATE SU ODLIČNE, SMEŠTAJ I HRANA OBEZBEĐENI: Računa vam se i STAŽ u toj zemlji!
Ilustracija, Foto: Ap

Ovako se možete prijaviti

TRAŽE RADNIKE ZA SEZONSKI POSAO, PLATE SU ODLIČNE, SMEŠTAJ I HRANA OBEZBEĐENI: Računa vam se i STAŽ u toj zemlji!

Čak se i radni staž računa za ostvarenje penzije u toj zemlji

Objavljeno:

Na austrijskim skijalištima traže se kuvari, konobari, recepcioneri, sobarice. Reč je o sezonskim poslovima, od 15. novembra, odnosno od 1. decembra do Uskrsa, zavisno od poslodavca i njegovih potreba. Radi se šest dana nedeljno, od 48 do 52 radna sata.

Stipe Erceg, hvarski ugostitelj sa dugogodišnjim iskustvom rada u inostranstvu, poziva sve željne angažmana da mu se jave.

- Radi se o sezonskim poslovima. Smeštaj i hrana su obezbeđeni - kaže Erceg, i napominje da su poslodavci u Lehu, gde je i on sam radio u zimskim mesecima kada posla na Hvaru nema ni približno kao leti, obezbedili radnicima sezoncima čitav niz pogodnosti kako bi ih privoleli da im se stalno vraćaju.

- Većina austrijskih poslodavca svojim radnicima je omogućila u pola jeftinije skijaške karte ili kurseve jezika. Konkretno, savez vlasnika hotela i ugostitelja u Lehu je za radnike izborio povlasticu da uz predočenje “Lech carda” imaju popust na večere, piće, masaže, žičaru. Na sve načine se ljudi stimulišu da ostanu da rade - kaže Erceg.

On pojašnjava da se ova vrsta rada nikako ne sme upoređivati s odlaskom mladih u Irsku ili Nemačku.

- Oni koji odu da rade na skijališta vrate se kući za pet ili šest meseci, a kako ne moraju plaćati stan, hranu i režije, većina ih uštedi priličan novac. Naravno, oni koji žele odraditi i letnju sezonu, slobodno se mogu angažovati kod istih hotelijera - napominje Erceg.

A kako se kreću plate? Može li se za pola godine rada dobro zaraditi u Austriji?

- S obzirom na to da su svi troškovi boravka radnicima pokriveni i da se svi prekovremeni radovi plaćaju - može. Pomoćni konobari su plaćeni od 1.500 do 1.700 eura neto. Šefovi sekcija u hotelu imaju plate od 1.800 do 2.000 mesečno - objašnjava Erceg.

Radni staž u Austriji računa se za ostvarivanje penzije u toj zemlji, bez obzira što je reč o sezonskim poslovima.

- Gore se stvarno radi, ljudima zna biti psihički teško nakon kojeg odrađenog meseca, ali kad se sve sabere i oduzme, prođe se jako dobro. Steknete dragoceno poslovno iskustvo, jer su to odreda hoteli najviše kategorije, a donesete kući i priličnu ušteđevinu. Radnicima su, što je takođe važno, obezebeđene trinaesta i četrnaesta plata - objašnjava Erceg.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.