MISLITE DA JE VELIKA BELA AJKULA OPASNA? Čekajte da vidite neman koja može ZAGRIZE KITA! (VIDEO)
Snimci su otkrili da su ove ajkule žestoke, Foto: Youtube Printscreen/ OceanX

zvuči jezivo

MISLITE DA JE VELIKA BELA AJKULA OPASNA? Čekajte da vidite neman koja može ZAGRIZE KITA! (VIDEO)

Istraživanje je sprovedeno na Državnom univerzitetu Floride

Objavljeno: 18.10.2019. 20:13h
  • 4

Ako ste mislili da je velika bela ajkula najopasniji predator u moru, prevarili ste se. U poređenju sa neuhvatljivom ajkulom sa šest škrga koja živi u mračnim dubinama tropskih mora, velika bela ajkula je umiljata kao mače.

Za stručnjaka za akjule koji trideset godina prati ove veličanstvene životinje, velika bela ajkula je dosadna u poređenju sa retko viđenim predatorom iz dubokih, mračnih tropskih voda - akjulom sa šest škrga (većina ajkula ima pet).

- Ove ajkule su mnogo više kul od belih - kaže Din Grabs, pomoćnik direktora istraživanja Pomorske laboratorije na Državnom univerzitetu Floride.

Ajkule sa šest škrga su drevne zveri koje obitavaju u mračnim dubinama okeana, često na dubini od 200 do 1000 metara, dok su velike bele akjule dominantna vrsta tih ispod površine.

- Ove ajkule su najveće, najdominantnije grabljivice ovih dubina - kaže Grabs o životinjama koje često mogu da budu duže od pet metara.

Posle više neuspelih pokušaja da se taguje neka od ovih ajkula kako bi se pratilo njeno kretanje ispod vode, Grabs je sa timom stručnjaka i podmornicama OkeanX uspeo da postavi tragač na jednu od ajkula i potom je prati, i to na dubini od nekih 500 metara.

Grabs je sa svojim timom uspeo da snimi vrstu ajkule koja vlada morima najmanje 185 miliona godina, još iz vremena kada su dinosaurusi vladali kopnom.

Snimci su otkrili da su ove ajkule žestoke. Da mogu da prežive ako ih slučajno upecaju i onda vrate u vodu.

Kao i većina bića koja žive duboko ispod površine mora, ove ajkule su jezive. Sporo i opušteno su plivale pored podmornice koja ih je pratila.

Grabs kaže da je razlog tome taj što hrane nema mnogo na tim dubinama pa se akjule kreću polako kako bi čuvale energiju.

foto: Youtube Printscreen/ OceanX

- U ovim ledenim dubinama sve se kreće polako - rekao je on.

Stručnjaci su otkrili još nešto u vezi sa ovim životinjama – imaju neverovatno fleksibilnu vilicu i svojim ogromnim zubima mogu da uhvate i dobro progrizu meso kita.

- Otkinuće ogromne komade - kaže Grabs.

Grabsovo istraživanje otkrilo je i da tokom dana ajluke borave u hladnijim dubinama gde je temperatura vode oko 5 stepeni Celzijusa ali da noću plen love u nešto toplijim vodama (16 stepeni) bliže površini.

I pored toga što su uspeli da ih snime, Grabs upozorava da ljudi ne znaju dovoljno o svim ajkulama i da su potrebna brojna istraživanja i proučavanja ovih veličanstvenih zveri kojih ima oko 500 vrsta.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media