SAMO DA SE NAMA OVO NE DESI! Pogledajte ORIGINALAN snimaka kako CRNA RUPA guta celu ZVEZDU!
Crna rupa, Foto: Printscreen/youtube

JEZIVO

SAMO DA SE NAMA OVO NE DESI! Pogledajte ORIGINALAN snimaka kako CRNA RUPA guta celu ZVEZDU!

Zvezda veličine našeg Sunca na kraju je progutana u retkom svemirskom događaju

Objavljeno:

Prvi put uz pomoć NASA teleskopa za lov na planete zabeleženo je kako ogromna crna rupa uništava zvezdu, što pokazuje izuzetan i kataklizmični događaj u svemiru od početka do kraja, saopštili su naučnici.

Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je detaljni sled nestanka zvezde udaljene 375 miliona svetlosnih godina koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe, objavili su naučnici.

Zvezda veličine našeg Sunca na kraju je progutana u retkom svemirskom događaju, dodaju.

Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen pre nego što su se okrenuli TESS-u koji je dizajniran da lovi udaljene planete, a zabeležio je početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u izučavanju svemira.

- Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate nauku napred - kazao je astronom Tomas Holoien iz Karnegi instituta za nauku koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu „Astrophysical Journal“.

Takav fenomen se dogodi kad se zvezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi, objektu koji postoji u središtu mnogih velikih galaksija, uključujući naš Mlečni put.

Jako snažne gravitacione sile crne rupe rastrgnu zvezdu i nešto materijala bude izbačeno u svemir, a ostatak upadne u crnu rupu formirajući pritom disk vrućeg, sjajnog gasa.

- Možemo da merimo brzinu kojom postaje sjajnija, a uočili smo i pad temperature i sjaja koji su jedinstveni - kaže Holoien.

Uočavanje oscilacija svetla dok crna rupa proždire zvezdu i izbacuje zvezdani materijal u spirali, moglo bi pomoći astronomima da razumiju ponašanje crne rupe, naučnu misteriju od rada fizičara Alberta Ajnštajna pre više od vekova kada je istraživao uticaj gravitacije na svetlo u pokretu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.